Най-младата джихадистка във Великобритания получи строга присъда. Сафа Булар ще

...
Най-младата джихадистка във Великобритания получи строга присъда. Сафа Булар ще
Коментари Харесай

Във Великобритания разбиха първата женска джихадистка клетка

Най-младата джихадистка във Англия получи строга присъда. Сафа Булар ще лежи до живот в пандиза, оповестява в. " Дейли мейл ". Вестникът прецизира, че 18 - годишната ученичка би трябвало да излежи най-малко 13 години от присъдата си, преди да изиска нейното преразглеждане.
Сафа Булар беше приета за отговорна, че е подготвяла терористичен акт. Ученичката е желала да замине за Сирия, където да се ожени за ислямист. Плановете ѝ се провалят, откакто нейният избраник умира.
Това е подтиква да замисли терористичен атентат против Британския музей. В подготовката на атентата тя е подкрепяна от своя майка Мина Дих и нейната сестра Ризлайн. Всички дами били радикализирани от исляма и основали първата във Англия напълно женска терористична клетка.
Те почнали да разискват проектите си за нахлуване в профилирани групи за ислямистки гнет. Техните проекти достигнали до сътрудник под прикритие от МИ-5.
След приемането на информацията управляващите решили да разбият клетката.
Семейството се радикализирало от години.
През лятото на 2014 година Сафа бяга от у дома. През август същата година нейната сестра Ризлайн е хваната от полицията в Истанбул при нейния опит да се свърже и причисли към Ислямска страна. Седмици по-късно Ризлайн е върната във Англия.
Двете сестри се радикализират от осъществените през ноември 2015 година терористични набези на ислямисти в Париж.
Поведението им е насърчавано от тяхната майка, която също преглъща концепциите на радикалния ислям. Семейството е засичано да слуша и да изтегля проповеди на крайни имами, проповядващи заветен джихад против Запада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР