Най-малко трима души са загинали, а други трима са в

...
Най-малко трима души са загинали, а други трима са в
Коментари Харесай

Загинали и изчезнали след наводненията в Испания

Най-малко трима души са починали, а други трима са в неопределеност, откакто проливни дъждове удариха засегнатата от сушата Испания през последните дни, оповестява Агенция Франс Прес. Бедствието докара до наводнения, които затвориха линиите на метрото в столицата Мадрид и високоскоростните железопътни връзки.

Бурята през уикенда засегна съвсем цялата страна, като най-обилните превалявания бяха регистрирани в неделя в крайбрежните провинции Кадис, Тарагона и Кастело, съгласно държавната метеорологична работа Aemet.

Двама души починаха в централната провинция Толедо вследствие на бурята, заяви ръководителят на районното държавно управление на Кастилия Ла Манча Емилиано Гарсия-Паж, без да дава детайлности.

Испанските медии оповестиха, че един мъж е открит мъртъв от полицията по време на опит за избавяне на път покрай град Баргас, до момента в който различен мъж е умрял, до момента в който спасителите са се опитвали да го доближат в град Касарубиос дел Монте.

Полицията заяви през вчерашния ден следобяд, че тялото на мъж на към 50 години е намерено покрай река в град Камарена , също в провинция Толедо.
 Две жертви на наводненията в Испания Обновена
Две жертви на наводненията в Испания

Двама души остават в неопределеност

Службите за незабавна помощ издирваха мъж, който е липсващ, откакто колата му беше отнесена рано в понеделник от придошла река в селския регион на Алдеа дел Фресно, западно от Мадрид, сподели представител на службите за незабавна помощ на Мадрид Хавиер Кивит пред публичната телевизия RTVE.

Пожарникарите откриха 10-годишния му наследник - който също беше в колата и в началото беше разгласен за липсващ - през вчерашния ден на върха на дърво, добави той. Службите за незабавна помощ избавиха майката и сестрата на момчето по-рано денем.

" Горкото момче прекара нощта, кацнало на едно дърво ", сподели пред кореспонденти ръководителят на районното държавно управление на Мадрид Изабел Диас Аюсо.

Семейството, което живее в мадридското предградие Алкоркон, е отседнало във ваканционна къща, която има в Алдеа дел Фресно, когато бурята връхлетя. Те излязоха на пътя, тъй като се разтревожиха от неочакваното наводняване, добави тя.

Няколко моста се срутиха в Алдеа дел Фресно и порои от вода отнесоха доста коли, съгласно кореспондент на Агенция Франс Прес на мястото.

Полицията търси и 83-годишен мъж, който е бил отвеян от наводнения в прилежащия град Виламанта, както и жена, която е изчезнала в град Валмохадо в Толедо, оповестиха локалните служби за незабавна помощ.

Беше изпратен хеликоптер, с цел да избави хора, които потърсиха сигурност на покривите на домовете си в Толедо.

В неделя жителите на региона на Мадрид получиха незабавно известие на испански и британски, съпроводено от сигнал за паника, призоваващи ги да не употребяват транспортните си средства и да останат вкъщи заради " извънреден риск от стихии ".

За първи път управляващите използваха тази система за предизвестие по мобилен телефон.

Няколко театри затвориха рано в неделя, а футболният мач сред Атлетико Мадрид и Севиля за деня беше преустановен.

Редица линии на метрото бяха затворени в Мадрид по време на утринния час пик през вчерашния ден заради наводнения, породени от проливни дъждове през нощта, макар че доникъде на следобяд всички те бяха отворени още веднъж.

Високоскоростните железопътни връзки сред Мадрид и югозападния район на Андалусия и региона на източното крайбрежие на Валенсия, които бяха затворени в неделя, бяха отворени още веднъж през вчерашния ден, макар че влаковете се движат с по-ниски скорости в някои сектори, сподели железопътният оператор Renfe.

В понеделник сутринта изобилните превалявания понижиха. Aemet намали равнището на паника за региона на Мадрид до жълто от оптимално алено предизвестие в неделя.

Испанският министър председател Педро Санчес благодари на службите за незабавна помощ за тяхната работа и прикани хората " да продължат да се държат внимателно ".

Поройното време идва, откакто Испания, която претърпя три години нищожни превалявания, които накараха някои райони да наложат ограничавания за потребление на вода, претърпя интензивна гореща вълна и непрекъснати високи температури през август.

Учените предизвестяват, че рисковите метеорологични условия като горещи талази и стихии стават все по-интензивни вследствие на изменението на климата.
 Проливни дъждове наводниха региони в Испания
Проливни дъждове наводниха региони в Испания

Рекорден дъжд се чака в Мадрид
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР