Най-малко тежки странични ефекти има след ваксиниране с AstraZeneca, пише

...
Най-малко тежки странични ефекти има след ваксиниране с AstraZeneca, пише
Коментари Харесай

При коя ваксина има най-малко тежки странични въздействия?

Най-малко тежки странични резултати има след имунизиране с AstraZeneca, написа „ Дойче веле “

Vesti.bg

Тежките странични въздействия след имунизиране против Ковид-19 си остават безусловно изключение. След съвсем 9 милиона сложени ваксини в Германия институтът „ Паул Ерлих “, който дава отговор за сигурността на имунизациите, пресмята, че единствено при 0,3 от 1000 дози има подозрения за тежки странични резултати. Оттук и изводът, който вършат от института: имунизациите са „ ефикасна мярка за справяне с пандемията “, написа „ Дойче веле “.

При AstraZeneca има минимум тежки странични въздействия

По данни на института „ Роберт Кох “, до 12 март в Германия са осъществени 8,8 милиона имунизации. От тях 7 милиона са с имунизацията на BioNTech/Pfizer, 300 000 са поставените дози от препарата на Moderna, а с имунизацията на AstraZeneca са осъществени 1,5 милиона имунизации. Дотук са регистрирани общо 19 194 подозрителни случая на нежелани резултати или на настъпили затруднения, от които 10 500 след имунизиране с препарата на BioNTech/Pfizer, 7663 след имунизация с имунизацията на AstraZeneca и 736 случая след имунизиране с препарата на Moderna.

Общо 2287 са записаните случаи на показали се тежки странични въздействия. Под тежки въздействия от „ Паул Ерлих “ схващат такива странични резултати, „ при които се постанова пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат избрани като значими от здравна позиция “. От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 – с препарата на AstraZeneca, 113 – с имунизацията на Moderna. Като % от поставените ваксини минимум са случаите на тежки странични ефекти при имунизацията на AstraZeneca, излиза наяве от проучването на „ Паул Ерлих “.

След временното преустановяване на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, до 19 март са били регистрирани общо 14 случая на тромбози след имунизиране, а двама пациенти са умряли. Известни са и още два съмнителни случая след имунизиране с препарата на BioNTech/Pfizer. В моментта се правят спомагателни проучвания, които ще покажат дали има директна връзка сред имунизирането и настъпилите затруднения, оповестяват от „ Паул Ерлих “.

По данни на института, от началото на имунизационната акция в Германия има общо 351 смъртни случая със подозрения за допустима връзка сред леталния излаз и имунизирането. Във всички тези случаи умрелите са били имунизирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на гибелта. От тях 286 случая са свързани с имунизацията на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca. При останалите не е известно каква ваксина е била сложена на умрелия след това човек. От института прецизират, че при множеството от тези 351 случая става дума за пациенти с частично голям брой съпътстващи болести.

Обичайните странични резултати

Що се отнася до нормалните недоволства след имунизация – при трите ваксини се следят разнообразни реакции. При препарата на BioNTech/Pfizer имунизираните се оплакват най-често от болки в региона на инжекцията, от главоболие и изнемощялост. За имунизацията на AstraZeneca най-характерни са грипоподобните признаци, настинка и температура. А при Moderna постоянно настава кожен обрив.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР