Най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19, закупени от страните

...
Най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19, закупени от страните
Коментари Харесай

Страните от ЕС унищожават COVID ваксини за 4 млрд. евро

Най-малко 215 милиона дози ваксини против COVID-19 , закупени от страните от Европейския съюз /ЕС/ в разгара на пандемията, са били изхвърлени, а разноските на данъкоплатците се правят оценка на 4 милиарда евро , демонстрира разбор на „ Politico “, уточнявайки, че най-вероятно оценката е занижена.

Откакто първите ваксини против ковид бяха утвърдени в края на 2020 година, страните от Европейски Съюз са доставили общо 1,5 милиарда дози (повече от три за всеки човек в Европа). Много от тях в този момент се намират на сметищата на континента. Изчисленията, учредени на наличните данни, демонстрират, че страните от Европейски Съюз са изхвърлили приблизително по 0,7 ваксини за всеки член на своето население. Начело на класацията е Естония , която е изхвърлила повече от една доза на гражданин, следвана компактно от Германия , която също по този начин е изхвърлила най-големия занемарен размер джебове. Ако този междинен % на отпадъците се пресметна за останалата част от Европейски Съюз, той ще се равнява на повече от 312 милиона унищожени ваксини.

Не е елементарно да се откри какъв брой ваксини са били изхвърлени . Правителствата, в това число втората по население страна в Европейски Съюз – Франция , не желаят да разкриват мащабите на отпадъците.

Изчисленията на медията се основават на данни от 19 европейски страни – 15 от тях ни предоставиха директни данни, а в 4 от тях за размера на имунизациите оповестиха локалните медии. Някои данни са от този месец, а най-старите са от декември 2022 година

Изминалото време значи, че получените от нас числа са консервативни , като действителният брой на изхвърлените ваксини евентуално е доста по-висок .

Германия, да вземем за пример, даде на „ Politico “ своите данни за отпадъците през юни; по това време в складовете на страната са се намирали още 120 милиона ваксини . Оттогава производителите на ваксини са въвели и по-нови версии, които са приспособени към най-новите разновидности на ковид, което прави по-старите ваксини остарели и по-вероятно да бъдат изхвърлени.

Изданието прави оценка цената на 215-те милиона изхвърлени ваксини на повече от 4 милиарда евро въз основа на цените на имунизациите, обявени в медиите (те не са публикувани). За страните, които оповестяват единствено общия брой унищожени ваксини, без да го разрушават по типове ваксини, „ Politico “ употребява среднопретеглена цена от 19,39 евро, изчислена от данните, предоставени от страните, които са дали разбивка. Тази цифра още веднъж е съвсем несъмнено минимална. Но даже 4 милиарда евро са забележителна сума , равна на огромен инфраструктурен план или на годишните разноски за опазване на здравето на Хърватия .

Много от въпросните ваксини са били закупени в разгара на пандемията през 2021 година , когато Европейски Съюз, Съединени американски щати и Обединеното кралство се бореха да обезпечат стеснен брой дози . Именно по това трескаво време Европейски Съюз подписа единствения си максимален контракт за закупуване на 1,1 милиарда дози от Pfizer и BioNTech .

Лесно е да се не помни какъв брой несигурни бяха нещата през 2021 година , а договорката с Европейски Съюз беше възхвалявана по това време. Но както размерът, по този начин и моментът на подписване на съглашението се оказаха проблематични. Държавите бяха принудени да купуват дози даже когато пандемията отшумя, а напъните за даряване на непотребните инжекции на трети страни бяха осуетени от намаляващото търсене и логистичните проблеми .

Последиците са освен финансови. Въпросите за метода на договаряне на огромния контракт с Pfizer преследват ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен , откогато „ New York Times “ заяви, че ръководителят на Европейски Съюз е разменял известия с основния изпълнителен шеф на Pfizer при подготовката на договорката .

Договорът към този момент беше предоговорен от Европейската комисия под натиска на страните от Европейски Съюз, които страдат от пренасищане с ваксини. Полша и Унгария стопираха да одобряват ваксини и са съдени от Pfizer за неплащане. В Румъния прокурорите желаят да смъкват имунитета на някогашния министър-председател и двама някогашни министри на опазването на здравето , като настояват, че несъразмерните покупки на ваксини са предизвикали вреди на страната в размер на над 1 милиарда евро.

Междувременно имунизациите ще продължат да се слагат , защото преразгледаният контракт с Pfizer задължава европейските страни да купуват ваксини най-малко до 2027 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР