Най-малко 2 глоби от Съвета за електронни медии е довлякла

...
Най-малко 2 глоби от Съвета за електронни медии е довлякла
Коментари Харесай

Гала аут от ефир?

Най-малко 2 санкции от Съвета за електронни медии е домъкнала Гала на Нова телевизия поради предаването "На кафе ".

От началото на годината на частната медия са наложени финансови наказания в размер на общо 18 хиляди лв., като е доста евентуално да има и други присъди, защото към днешна дата Съвет за електронни медии е оповестил наказателните си постановления до 25 април.

През същия месец Съветът за електронни медии е издал две наказателни постановления с дати от 10.04 и 25.05, посредством които постанова имуществени наказания на "Нова Броудкастинг Груп " АД. Първото е поради изданието на "На кафе " от 16.12.2016 година, посетител на което е Гал Сасон, астролог и експерт по кабала.

Старши контрольор на Съвет за електронни медии е открил административно нарушаване - прикрито комерсиално известие по смисъла на член 75, алинея 2 от Закона за радио и телевизия, защото показва с думи и картина активността и услугите на Гал Сасон, като с това показване доставчикът на медийни услуги "Нова Броудкастинг Груп " целѝ обезпечаването на реклама посредством предаването "На кафе ".



"Налице е рекламно обръщение, употребявано с комерсиални цели - посредством заложените въпроси (Гала: Първо, да стартираме с повода да си в България този път, с изключение на, несъмнено, да ми гостуваш?) и съответните отговори (Гал Сасон: "Да, не пристигам като екскурзиант, а също и да предложа един семинар за новата 2017-а в хотел "Хемус ".

Това ще бъде в събота, в шест и половина, и ще приказваме за цялата астрология на 2017 година... и в неделя, от 10 до пет, ще създадем един семинар, който ще бъде за напреднали в астрологията) аудиторията да се осведоми за събитието, което би осигурило и по-голям брой участници в семинарите. При осъществена информация за семинара се открива, че същият не е безвъзмезден, т.е. представянето му посредством предаването би осигурило и съответните доходи от закупуване на билети при провокиран интерес у аудиторията ", написа в наказателното разпореждане №РД-10-35/ 10.04.2017 година

При осъществен обзор на приложения запис на предаването се открива, че с изключение на в диалога с госта идният семинар е показан неведнъж и посредством надписи на кроул, които показват тематиката, часовете и мястото на лекциите.



За въпросното предаване със Сасон Нова тв е санкционирана с 3000 лв.. Доста по-висока обаче е глобата за изданието от 1 февруари тази година, в което е излъчено наличие за наркотични субстанции. На въпросния ден, в интервала от 10:03 часа до 10:24 часа, репортерката Ася споделя за визитата си в Перу. По време на диалога сред Гала и Ася дисплеят е разграничен на две елементи по вертикала и се вижда Ася пред чаша, цялостна със свежи листа от кока. Ася взима листо кока и дъвчейки го, намига на камерата. След което в кадър Ася предлага пакетче чай от кока на водещата в студиото. Докато Ася споделя, камерата демонстрира на феновете две червени чаени чаши с гореща вода, в които те запарват пакетчетата с чай от кока.

Кокаиновият шубрак е включен в листата на растенията с наркотични субстанции и използването на такива субстанции е неразрешена според законодателството на Република България. Според специалистите в Съвет за електронни медии с проявлението на кокаиновия шубрак в ефир и обяснението за удобното влияние на листата от кока и чая от кока върху човешкия организъм, без даже да се посочат вероятните последствия от продължителна приложимост, Гала и репортерката й Ася са основали заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или общественото развиване на децата, каквито е допустимо да е имало измежду феновете в по-горепосочения часови пояс.
Санкцията за Нова "за предаването с чая от кока е в размер на 15 бона.
Източник: hotnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР