Най-малко 12 500 души са напуснали бунтовническия анклав Източна Гута

...
Най-малко 12 500 души са напуснали бунтовническия анклав Източна Гута
Коментари Харесай

Десетки хиляди бягат от анклава Източна Гута в Сирия заради офанзива на режима

Най-малко 12 500 души са напуснали бунтовническия анклав Източна Гута в Сирия през вчерашния ден съгласно съветските управляващи и организация, наблюдаваща спора, а до края на деня това се чака да създадат още към 20 хиляди души.

Това оповестяват международни медии и неправителствени организации, до момента в който силите, сражаващи се за режима на президента Башар Асад, напредват в обсадения регион в покрайнините на Дамаск с население близо 400 хиляди души към началото на тази година. Според " Гардиън " единствено от град Хамурия, на към 12 км източно от Дамаск, са избягали до 15 хиляди души. Хиляди други бягат и от недалечното градче Джисрен, до което армията също е достигнала, заяви основаният в Лондон Сирийски център за наблюдаване на правата на индивида.

Новата фаза в офанзивата съответства с годишнината от митингите, които се считат за начало на сирийската рецесия.

Според организация " Интерфакс ", която цитира съветското министерство на защитата, единствено от началото на тази заран 2000 души са напуснали региона през коридорите, отворени от сирийската войска и съветските ѝ съдружници, към зони, които са под надзор на режима. " Всеки час напущат 800 души, " сподели през вчерашния ден за РИА " Новости " ген. Владимир Золотухин. Това е първото всеобщо бягство от региона от началото на офанзивата по-рано тази година. " Бяхме в капан в мазетата и не смеехме да излезем. Не можехме да създадем нищо... Нямаше храна, " споделя за " Ройтерс " човек, напуснал следената от бунтовниците зона.

През февруари съветският президент Владимир Путин разгласи петчасова " филантропична пауза " всеки ден след резолюция на Организация на обединените нации, осъдила убийствата на стотици цивилни поради въздушни удари на режима. Тогава съвсем никой не мина по отворените коридори до територия на режима, а Москва и Дамаск упрекнаха бунтовниците, че не им разрешават да изоставен и ги държат като живи щитове (това настояват и цивилни, които се виждат в репортажи, предавани от сирийската държавна телевизия).


© Omar Sanadiki, Reuters

" Нямаше вода, електричество, обучение за децата, " сподели за " Ройтерс " гражданин на град Хамурие, избрал да напусне региона.

Раздробяване

Миналата седмица армията на Асад се вклини в Източна Гута с концепцията да отделят елементи от него, като свържат силите си, напредващи от изток, с тези в западния завършек на региона. Източна Гута е една от последните замъци на бунтовници, които се борят против Асад. Последните обаче съумяха да го раздробят на три обособени територии.

The Syrian Arab Army captured Hammuriyah in Eastern Ghouta

Map: https://t.co/49Hh6dZ1GApic.twitter.com/buaVPdzmbD
— Syrian Civil War Map (@CivilWarMap) March 15, 2018
Бунтовници от ислямистката (но не определяща със салафитска идеология или джихадистка) организация декларират за " Ройтерс ", че са се изтеглили някои от обсадените градчета и че мислят единствено за сигурността на цивилните.

Кампанията на режима цели да откъсне градчетата и селата, разпръснати из Източна Гута, посредством въздушни удари, а в последните седмици - и посредством сухопътна атака.

Международният комитет на аления кръст заяви, че камиони с филантропични помощи са съумели да влязат в региона и са се насочили към най-големия град там, Дума, който е основна цитадела за бунтовниците в последните години. Сирийският клон на организацията обаче предизвести, че доставката е едвам дребна част от помощта, от която жителите се нуждаят. По оценки на Организация на обединените нации получилите постъп до храна и лекарства са няколко десетки хиляди.

Според Организация на обединените нации починалите в офанзивата в Източна Гута досега са минимум 1100 душ, а ранените са хиляди. Тази сутринт Сирийският център за наблюдаване на човешките права разгласи, че при нов удар в предградието на Дамаск Кафр Батна са починали минимум 12 души, а ранените са над 100.

Ако регионът, който е под контрола на бунтовници от съвсем пет години и (както и Западна Гута) претърпя химическа офанзива през 2013 година, премине в ръцете на режима, единственият регион, следен в по-голяма степен от бунтовници, ще остане северната провинция Идлиб, където работят хиляди бунтовници - част от тях крайни ислямисти, в това число от някогашния клон на " Ал Кайда " в Сирия.

 Десетки хиляди бягат от анклава Източна Гута в Сирия поради атака на режима
© Mukhtar Kholdorbekov, Reuters

Междувременно външните министри на Русия, Турция и Иран - Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф - дойдоха за среща в казахстанската столица Астана за среща за бъдещето на Сирия. Те също по този начин би трябвало да приготвят тристранна среща в Истанбул. Подобна среща в Астана (формат, открит от трите страни като " гаранти " за деескалация в Сирия) имаше и преди силите на Асад сполучливо да отвоюват Източно Алепо.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1316)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР