Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си

...
Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си
Коментари Харесай

Проф. Касчиев посочи кой е най-лошият сценарий за Украйна

Най-лошият сюжет за Украйна ще бъде да изостави атомните си централи. Това сподели в ефира на Нова ТВ специалистът по нуклеарна енергетик проф. Георги Касчиев. По думите му едно от главните условия за безвредното действие на една атомна централа е да има подготвен личен състав.

„ Една атомна централа не е планувана на издържи на военни удари, няма никакви отбрани. Няма късмет да оцелее, в случай че бъде обстрелвана, да вземем за пример. Могат да бъдат нанесени редица вреди, които да извади енергийния блок от строя най-малко за година. Дори и да падне снаряд в защитната обвивка на някои от реакторите, няма да има особени вреди. Опасност съществува обаче, в случай че попадне в трансформаторите. Това ще докара до незабавна експлозия”, изясни той, представен от Нова телевизия.

Проф. Касчиев разяснява още, че няма по какъв начин България да не научи, в случай че има заплаха от приключване на радиация. „ След „ Чернобил” има доста положителни основани отбрани у нас и в прилежащи страни”, успокои той.

Събитията от последните дни наподобяват на нуклеарно изнудване, съгласно специалиста.

„ Да напомни, че имаше доста политици, които твърдяха, че страна с нуклеарни централи не може да бъде обект на експанзия. Оказа се, че грешат”, сподели още той.

На този декор фармацевти осведомят за дефицит на йодни таблетки в аптеките. „ Стандартизирана таблетка калиев йодид ние не предлагаме, само че имаме заместители, под формата на хранителни добавки. Отчита се нараснало търсене. Количествата са ограничаване, има проблем и с доставките, само че за момента лекарства има”, сподели притежателят на аптека в Монтана Диана Попова.

Проф. Георги Касчиев беше безапелационен, е приемът на сходни лекарства не би трябвало да се ползва без нужда.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР