Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви

...
Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Най-логично е ДПС да получи третия мандат

Най-логично е президентът да даде третия мандат на Движение за права и свободи, съобщи пред БНР Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Към този миг ми прави доста неприятно усещане - кои партии се разясняват, че могат да получат мандата. Никой не загатва Движение за права и свободи. Не считам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически отговорности на персонални връзки. Не считам, че той има някакво персонално отношение към Движение за права и свободи, нито пък Движение за права и свободи към него. Ако сме имали разногласия, те са били кардинални. Защо не се приказва в обществото, че третият мандат може да го получи третата по величина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентировка. Партията, която има въздействие може би не трето, може би даже второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с голям интерес от цялото общество. Защо никой въобще не позволява, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа борба дано отговорността за сформиране на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място ", разяснява той в изявление за предаването " Неделя 150 ".

Според него " в това има етнически привкус ":

" Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и доста българи и другите етноси, само че огромна част от този етнос 30 години считат, че Движение за права и свободи е тяхното политическо посланичество. Това е пренебрежение към тези хора ".

Освен това, съгласно депутата, Движение за права и свободи е най-подготвената партия да осъществя подобен мандат. Страната има потребност от кабинет с програмни цели, акцентира Йордан Цонев:

" Ако има подобен кабинет, Движение за права и свободи ще носи цялата политическа отговорност - за дейностите на подобен кабинет. Не единствено Движение за права и свободи, а всеки, който поддържа програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм склонен, че подобен вид кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има потребност от това ".

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го поддържат, безапелационен бе депутатът от Движение за права и свободи. Той уточни основните цели ще бъдат Шенген и еврозоната. Освен това, подобен кабинет ще има задачата да направи качествена правосъдна промяна. Движение за права и свободи ще предложи този модел, който Европа желае от нас, безапелационен бе той. Четвъртото, което ще предложим, е в областта на стопанската система и финансите.

" Връщането на нормалността в политиката допуска първо да стартира разговор сред политическите сили, разговор сред институции, разговор сред всички политици, с цел да може страната да намира по-лесно решения и излаз от рецесиите. Това е поредна наша политика ", разяснява още Йордан Цонев. Остротата ни е постоянно, когато виждаме недостатъци в избран вид политика, сподели той.

Третият мандат е съдбоносен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори, разяснява Йордан Цонев. И добави:

" Демокрацията е избори. Ние в никакъв случай не сме се страхували от избори и в никакъв случай не сме считали, че изборите са нещо неприятно. /.../ Изборите са излаз, само че в случай че може да се откри по-добър излаз, би било по-добре. По-добрият излаз е да създадем някакъв вид ръководство, което да стартира да взема решение рецесиите. За нас решаването на всички рецесии стартира първо с решаването на политическата рецесия ".

Според него в случай че в този момент се направи кабинет, евентуално той ще има краткотраен темперамент и няма да може взема решение стратегически въпроси:

" Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се вземат решение от служене кабинет. Още по-малко стратегически въпроси могат да се вземат решение в условия на перманентна политическа рецесия ".

Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била доста добра преди войната в Украйна, безапелационен бе той и добави: " Но откакто стартира войната в Украйна, откакто се изостри тази геополитическа рецесия, считам, че такава коалиция няма да има никаква непоклатимост, когато Народното събрание и държавното управление ще би трябвало да вземат решения във връзка с сътрудниците ни от НАТО и Европейски Съюз ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР