Най-известната правозащитна група в Беларус Весна в четвъртък призова специалния

...
Най-известната правозащитна група в Беларус Весна в четвъртък призова специалния
Коментари Харесай

Правозащитници искат лечение за болен от рак беларуски опозиционер

Най-известната правозащитна група в Беларус " Весна " в четвъртък прикани специфичния докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в страната да окаже напън, с цел да се даде съответно здравно лекуване на ограничения от независимост опозиционен водач Григорий Костусев, боледуващ от рак, оповестява АП.

На  Костусев са отказани подобаващи медицински грижи в пандиза, където той излежава 10-годишна присъда по присъда за опит за нелегално завладяване на власт.

Костусев, началник на партията " Беларуски национален фронт ", беше задържан през 2021 година като част от репресии против опозицията, почнали след всеобщи митинги, раздрусали страната след президентските избори през 2020 година Оспорваните резултати от изборите дадоха още един мандат на президента Александър Лукашенко , който е на поста от 1994 година

Около 35 000 души бяха арестувани по време и след митингите. Повече от 1400 политически пандизчии остават зад решетките, в това число създателят на " Вясна " Алес Бяляцки, притежател на Нобелова премия за мир през 2022 година

Още един политически пандизчия е умрял от пневмония, откакто управляващите са пренебрегнали молбите му за помощ.
 Беларуски, съветски и украински правозащитници получиха Нобеловата премия за мир Обновена
Беларуски, съветски и украински правозащитници получиха Нобеловата премия за мир

Обявяването съответствува с рождения ден на Путин

" Здравословното положение на 67-годишния Костусев е съществено влошено , се споделя в апела на " Вясна " до специфичния докладчик Анаис Марин. Условията за изтърпяване на наказателна присъда не регистрират тежкото му здравословно положение, не разрешават да получи качествено лекуване и заплашват живота му ".

Припомняме, че това излежаващи присъди за противоречие с властта. 

Беларус осъди през март предходната година задочно опозиционния водач в заточение Тя беше приета за отговорна за оглавяване на историческите митинги против водача на някогашната руска страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР