Най-искрено желая успех на моя приятел Зоран Заев, който бе

...
Най-искрено желая успех на моя приятел Зоран Заев, който бе
Коментари Харесай

Борисов поздрави Заев за втория мандат

Най-искрено искам триумф на моя другар Зоран Заев, който бе избран отново за министър-председател на Република Северна Македония. Това написа в формалния си профил във фейсбук министър председателят Бойко Борисов.

„ България неуморно се застъпва за правото на жителите на Република Северна Македония да бъдат част от европейското семейство “, отбелязва министър-председателят Бойко Борисов в приветствения адрес до своя сътрудник.

Борисов подчертава, че България остава поредна в поддръжката си за европейското бъдеще на своя непосредствен комшия, водена от вярата, че процесът на присъединение към Европейски Съюз ще бъде основен мотор за промени и непоклатимост.

Българският министър председател показва, че когато на 1 август 2017 година двамата със Заев персонално подписват Договора за другарство, добросъседство и съдействие, освен отварят нова глава в  историята на двустранните връзки, само че и демонстрират пред света, че страните от района са задоволително зрели, способни и окуражени да вземат решение проблемите си сами.

„ С този акт нашите две страни поеха и ангажимент да работят за усилване на икономическото съдействие, връзките в образованието и културата, сред бизнеса и хората от двете страни на границата “, написа министър-председателят Борисов на Зоран Заев. Борисов показва убеденост, че както преди три години, по този начин и през днешния ден водещо за политиците е желанието да бъде обезпечено по-добро бъдеще на жителите като връзките сред Република България и Република Северна Македония се развиват на равнището, на което постоянно би трябвало да бъдат  - на най-близки съседи и другари.

В посланието си до Заев Борисов прибавя, че двете страни би трябвало да останат виновни и ангажирани с осъществяването на задачите, сложени през 2017 година с подписания контракт. „ В този дух откровено се надявам Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси скоро да възвърне своята активност и от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено градивно отношение и явен ангажимент за реализиране на единодушие по обсъжданите въпроси “, показва още министър-председателят Бойко Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати приветствени писма до новоназначения вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и до новия министър на външните работи Буяр Османи, оповестиха от пресслужбата на Министерство на външните работи.

В писмата вицепремиерът Захариева удостоверява поредната поддръжка на България за присъединението на Република Северна Македония към Европейския съюз.

„ Вярвам, че историческото решение за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, за което България постави доста енергични старания, дава неизменимата опция Република Северна Македония да показва своята обвързаност към европейските полезности и правила. Напредъкът на Вашата страна по пътя към участието в Европейски Съюз ще зависи от самостоятелните старания за осъществяване на избраните критерии и уговорките за подсилване на другарството със прилежащите страни и осъществяването на двустранните контракти за добросъседство “, акцентира Екатерина Захариева в писмото си до Никола Димитров.

Външният ни министър показва очакване Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси скоро да възвърне своята активност като от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено градивно отношение и явен ангажимент за реализиране на съгласие  по обсъжданите въпроси.

В писмото до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, Екатерина Захариева акцентира и че с подписания на 1 август 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие двете страни са показали зрялост и ясно са декларирали волята си да развиват връзките си на основата на общата история, културна и езикова традиция и подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности.,,Използвам мотива да напомня и потвърдя поредната поддръжка на Република България за присъединението на Република Северна Македония към НАТО и интеграцията й в Европейски Съюз.  Вярвам, че и тогава, и в този момент сме водени от желанието да осигурим по-добро бъдеще на жителите и да издигнем връзките сред нашите две страни на равнището, на което прилича да бъдат връзките сред най-близки съседи и другари “, написа външният ни министър.

В писмата до вицепремиера по европейските въпроси и до министъра на външните работи Екатерина Захариева показва вяра, че в този основен за Република Северна Македония миг новото държавно управление ще показва отговорност и ангажираност по отношение на задачите, сложени през 2017 година

„ Уверена съм, че над изборните резултати и другите политически упоритости и възгледи стои желанието ни жителите на Република България и Република Северна Македония да могат на процедура да усетят изгодите от осъществяването на постигнатите преди три години договорености в името на общото ни европейско бъдеще “, написа Екатерина Захариева до външния министър на Република Северна Македония.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР