Най-хубавата домашна баклава се прави с домашни точени кори -

...
Най-хубавата домашна баклава се прави с домашни точени кори -
Коментари Харесай

Баклава с точени кори

Най-хубавата домашна саралия се прави с домашни точени кори - имате рецепта и за двете

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр.
● брашно - 7 ч.ч.
● олио - 1 ч.ч.
● вода - 1 ½ ч.ч.
● бакпулвер - 1 бр.
● оцет - 2 с.л.
● масло - 250 г

За сиропа


● захар - 5 ч.ч.
● вода - 5 ч.ч.

За поръсване


● орехи

За разточване


● царевично нишесте - 2 отново.

Начин на подготвяне

В дълбока купа счупете яйцата, прибавете олиото и водата. Смесете бакпулвера с оцета в обособена паница, прибавете и нея към яйчената примес. Разбъркайте хубаво до момента в който се смесят съставките.

Започвайте да месите като по малко добавяте брашното, месете колкото се може повече - би трябвало да получите не доста меко и незалепващо тесто. Може да добавите по малко брашно до момента в който спре да лепне по ръцете (но не прекалявайте с брашното).

Готовото тесто разделете на 13 равни елементи и ги оформете на топки. Наредете ги на плота или на масата, покрийте ги с забрадка и ги оставете по този начин за 1 час. През това време направете сиропа за саралията.

Сложете захарта и водата на котлона за 30 мин. Готовия сироп го дръпнете и оставете да изстине. Започваме с точенето на корите. За задачата поръсете под и над топката с нишесте и започнете да точите кората с тънка точилка. Трябва да бъде доста фино точена кората.

Готовата кора поръсете с орехи, навийте полекичка кората още веднъж на точилката и от двата края я присъединете към средата и извадете точилката. И по този начин с останалите кори по същия метод.

Готовите саралии се редят в тава, може да ги нарежете преди да ги залеете с масло или след изпичането - няма значение, напълно по ваше предпочитание е.

Разтопете маслото с 2 с.л. олио и залейте баклавичките отмерено на всички места.

Печете в авансово загрята фурна на 100 градуса без вентилация.

Когато почнат леко да порозовеят можете да я усилите на 150 градуса, печете до подготвеност. Извадете готовите баклавички и ги залейте незабавно със студения сироп. Оставете ги да изстинат.

Баклавата с точени кори е чудна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР