Най-голямото полско летище Фредерик Шопен във Варшава ще приема и

...
Най-голямото полско летище Фредерик Шопен във Варшава ще приема и
Коментари Харесай

Криза с авиодиспечерите в Полша: Летището във Варшава с работно време от 9:30 до 17:00 |

Най-голямото полско летище " Фредерик Шопен " във Варшава ще приема и изпраща самолети с работното време на квартална бакалия – от 9:30 до 17:00 часа. Това са и работните часове изобщо за обслужване на трафика, за който виновна е наземната кула във Варшава.

Ограничаване на работните часове на аеропорта, който е хъб и за директни пътувания на дълги дистанции става с разпореждане на Министерския съвет на Полша и е обвързвано с продължаващата от края на март напрежение сред полските управляващи и авиодиспечерите.

Мерките ще обиден както българските и полските туристи, които пътуват до и от България за Полша, по този начин и тези българи, които минават през Варшава директно за Съединени американски щати и Далечния Изток или Прибалтика.

Правителственото разпореждане беше оповестено малко преди среднощ във „ Вестника за законите “, аналог на българския „ Държавен вестник “ и е стимулирано с „ лимитирана досегаемост на въздухоплавателните служби, обслужващи авиационните интервенции и понижаване на заявения потенциал на следения регион ТМА Варшава. Съгласно текста на документа авиационни интервенции от кулата във Варшава може да се правят от 9:30 до 17:00 ч. локално време при изискване, че е обезпечено авиодиспечерско обслужване.

Приемането на кацащи самолети, които ще извършват противоположен полет още в същия ден ще бъде допустимо единствено до 15:45 локално време. С преимущества ще се обслужват полетите от 32 дестинации, измежду които Лондон Хийтроу, Лондон Лутън, Лондон Станстед, Франкфурт, Ню Йорк, Чикаго, Париж, Брюксел и Истанбул, се споделя още в постановлението.

Летищата в София, Варна и Бургас не са измежду предпочитаните, само че в документа е записано, че при съществуване на потенциал може да бъдат обслужвали самолети и отвън тези 32 категорично упоменати. От предпочитаните летища пък не може да има повече от 1 полет на ден. Постановлението влиза в действие от 1 май и ще работи до 31 май.

Кризата над полското небе пристигна, откакто въздухоплавателните управляващи във Варшава предложиха нови трудови контракти на авиодиспечерите, като възнаграждението им е орязано от ок. 9 хиляди евро на 6 хиляди.

По-голяма част от диспечерите отхвърлиха да подпишат и са в предупреждения за овакантяване. Ако това се случи от 1 май от общо 216 души на щат в наземната кула ще останат 36, което ще сковава въздушния трафик над Полша. Европейската комисия е взела ограничения той да бъде ориентиран през прилежащи страни. 11-часовите договаряния сред диспечерите и организацията по въздухоплаването във Варшава не дадоха резултат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР