Най-голямата прокюрдска партия в Турция обяви, че президентът Реджеп Тайип

...
Най-голямата прокюрдска партия в Турция обяви, че президентът Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Bloomberg: Турският съд може да разформирова кюрдската партия НДП

Най-голямата прокюрдска партия в Турция разгласи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и главният му съдружник може евентуално да си възвърнат болшинството в Народното събрание на страната, в случай че съдът реши да разформирова фракцията, написа Bloomberg .

Конституционният съд обмисля дали да разпусне Народно-демократическата партия или НДП поради обвинявания в фракционизъм, свързани с хипотетични връзки с кюрдски сепаратистки организации.

Ако съдът вземе това решение след крайния период за издигане на претенденти на тазгодишните избори, това би разрешило на партията на Ердоган да поеме парламентарни места, които другояче биха били разпределени на депутатите от прокюрдската партия, съгласно Гаро Пайлан от НДП.

Докато кюрдските гласоподаватели биха могли евентуално да поддържат друга политическа група, ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Ердоган евентуално ще се възползва от сходно решение.

Съдът към този момент замрази към 29 милиона $ държавно финансиране, предопределено за НДП, изчерпвайки ресурсите, нужни за предизборната битка. Партията е на път да завоюва до 11% от гласовете, до момента в който поддръжката за ПСР се чака да надвиши 41%, съгласно основаната в Анкара социологическа компания Optimar.

Докато държавното управление на Турция отхвърли обвиняванията, че делото против прокюрдската партия е политически стимулирано, критиците на Ердоган упрекнаха президента, че употребява въздействието си върху правосъдната система на страната, с цел да отстрани политическите си врагове и да удължи 20-годишното си ръководство. Неотдавнашно правосъдно решение съвсем дерайлира кандидатурата за президент на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, известна политическа фигура, откакто той беше наказан за засегнатост на изборни чиновници.

" За държавното управление в Турция всяко средство е законно за опазване на властта “, твърди депутатът от НДП Пайлан. " В доста провинции, където НДП има мощна база, ръководещата ПСР изостава и в случай че съдът закрие НДП, тогава партията на Ердоган може да грабне тези места “.

Ердоган се бори да задържи президентския пост, който завоюва с 53% от гласовете през 2018 година, като в същото време ще се проведат и парламентарни избори. Надпреварата идва в миг, когато милиони гласоподаватели минават през най-лошата рецесия на разноските за живот в страната от десетилетия, застрашаваща известността на неговата партия.

Турските прокурори желаят да разхлабен НДП и да забранят на повече от 450 нейни членове да вземат участие в политиката заради хипотетичните им връзки с бунтовниците от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). НДП твърди, че поддържа културното и правно признание на кюрдското малцинство в страната, само че отхвърля да е повлияно от неразрешената ПКК, избрана за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз, както и от Турция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР