Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton възнамерява да се

...
Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton възнамерява да се
Коментари Харесай

BHP Billiton се отказва от бизнеса с шистов петрол в САЩ

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton има намерение да се отдръпна от пазара на шистов нефт в Съединени американски щати. Оценен на милиарди евро план за поташ в Канада също ще бъде замразен за неопределен срок, разгласи компанията.
Излизането от американския пазар на шистов нефт и замразяването на канадския план са последица от диалози на бъдещия шеф на Управителния съвет Кем МакКензи с вложители. Някои огромни инвеститори даже са упорствали австралийско-британският тръст да се раздели с целия си петролен бизнес.

МакКензи ще поеме позицията си публично от идващия месец.

В момента BHP е осмият по величина производител на шистов нефт в Съединени американски щати. По времето, когато цената на петрола бе над 100 $ за барел, бизнесът се развиваше сносно. Заради доста по-ниските цени в последните години обаче редица производители се борят със съществени проблеми. Благодарение на съществени ограничения за съкращения на разноските през последната фискална година BHP Billiton съумя да реализира позитивен паричен поток.

Експерти чакат с продажбата на този бизнес компанията да получи сред 8 и 10 милиарда $. Освен продажбата BHP изследва и борсов дебют, обособяване на поделението към акционерите или подмяна с друго отделение.

Компанията показа и финансовите си резултати. Чистата облага за миналата фискална година възлиза на 6,7 милиарда $ – петкратен растеж на годишна база. Анкетирани от Ройтерс анализатори обаче чакаха повече.

Дивидентът се усилва три пъти до 43 цента за акция. Същевременно дългът се намалява с съвсем 10 милиарда $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР