Най-големият въжен мост в България, оприличаван на моста Голдън гейт

...
Най-големият въжен мост в България, оприличаван на моста Голдън гейт
Коментари Харесай

Българската Венеция: До село Лисиците се стига само с лодка

Най-големият въжен мост в България, оприличаван на моста Голдън гейт в Сан Франциско, е единствената връзка на жителите на село Лисиците със света. Мостът не се поддържа, а различен път към селото - няма.

Представете си да живеете на място, където няма магазин, няма аптека, няма доктор, няма даже път. Живот на Остров - звучи примамливо за феновете на завършения, само че не и за 20-те поданици на едно българско село, за които това е ежедневно предизвикателство. Село Лисиците е известно измежду туристите с крепостта Моняк, както и с най-големия въжен мост в България, единствената връзка на селцето с останалите обитаеми места.

Снимка: btvnovinite.bg

За да стигне до село Лисиците, човек би трябвало да извърви 3 км пешком, безусловно през жп релсите, тъй като различен път няма или да употребява линията Хасково-Кърджали и да слезе до най-близката спирка, през която обаче трен минава единствено заран и вечер, а по-късно го чакат още 2 км пешком по пътека…

По това време от годината разходката в тази горичка е доста приятна, само че представете си през зимния интервал по какъв начин възрастни хора изминават 2 км по стръмната пътека, с цел да отидат до най-близкото обитаемо място и да си купят самун.

Снимка: btvnovinite.bg
По пътя срещаме риболовци, които чакат влака, с цел да се върнат до прилежащите села, където живеят.

Според един от тях - Кольо Николов, мостът е една огромна забележителност, само че по него минават доста мотористи и това е много рисково.

Кметът Себахтин Али Касим отбелязва, че до преди две години е имало служащ, който поддържал моста. „ Беше на 79-години. Стават от към 7-8 месеца, откогато умря индивидът и оттогава до ден сегашен няма назначен работник”, споделя още кметът.

Това е най-дългият провесен въжен мост в България. Дължината му е 260 метра. От двете му страни го държат 40 стоманени въжета. А под сивите дъски тук блестят водите на язовир Студен бунар, който се намира в Югоизточната част на Родопите. Ежедневно от тук минават десетки туристи, само че за жалост по-голямата част от дъските за полуизгнили, даже рискови, а парапетът се нуждае от боядисване.

Снимка: btvnovinite.bg
Сибиле минава по моста през три дни. Желанието й да има най-малко път до моста, тъй като през лятото е поела грижите за внука й и постоянно се постанова да го взима със себе си, когато върви да пазари. Притеснява се от счупените дъски и желае да помогне за освежаването на моста, само че и би трябвало помощ.

Влизайки в село Лисиците ни посреща и Мехмед. От него разбираме, че главният занаят тук е едрият добитък. Освен за извличане на хранителни артикули, фамилиите тук отглеждат овце, крави и магарета за обмен. Често се постанова да прекарват животните през моста, с цел да ги изтъргуват.

Оказва се, че въжената връзка на селото със света е взела през годините и жертви.

„ Първият мост е сринат, аз минах финален, преди доста години беше. След мен моста се срути, дадохме 1 жертва. След мене индивидът дето минал се хванал за моста, мостът се скъсал и паднал във водата. Замръзна индивида и умря”, спомня си Мехмед.

Снимка: btvnovinite.bg
Мостът е издигнат през 1974г. До преди този момент хората са прекосявали през язовир Студен бунар единствено с лодки. Затова всяко семейство в селото има своя ръчно направена лодка. Мустафа ни кани да посетители в дома му. Пред нас се разкрива красива градина с цветя и зеленчуци, а задния му двор наподобява на пристанище.

Снимка: btvnovinite.bg
Тръгваме си от селото очаровани от гостоприемството на хората. Животът им, обаче е сложен. В 21 век те живеят като на Остров. Нямат път, а за единственият мост, който им дава достъп до най-необходимото не се поставят задоволително грижи. Хората на село Лисиците не са доста - към 20-тина. Обичат родния си край и няма да заменят дивата природа със светските улеснения, само че това означавали, че би трябвало да бъдат забравени?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР