Най-големият спор през последните години между германския синдикат на заетите

...
Най-големият спор през последните години между германския синдикат на заетите
Коментари Харесай

Спор за индексиране на заплатите във водещи отрасли заплашва икономика на Германия

Най-големият спор през последните години сред немския профсъюз на заетите в металургията и автопромишлеността IG Metall и асоциацията на работодателите Gesamtmetall за заплати, може да се трансформира в опасност за немската стопанска система и да докара до нараснала инфлация или стачки, написа Bloomberg.

Профсъюзът IG Metall изисква фирмите да индексират заплатите с 8%, което е най-твърдото условие на организацията от 2008 година насам. Синдикатът, който съставлява съвсем 4 милиона души, изяснява изказванията си с повишаването на живота в страната на фона на повишаването на силата и потребителските артикули.

В същото време работодателите на Gesamtmetall споделят, че не могат да си разрешат сходна индексация в лицето на задаващата се криза. Освен това фирмите са изчерпали финансовите си запаси, с цел да поддържат чиновниците по време на пандемията. Работодателите са подготвени да платят три хиляди евро на всички чиновници едновременно, само че желаят гаранции, че няма да се постанова да вършат това още веднъж през идващите години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР