Най-големият социологически институт в Русия обяви, че е спрял да

...
Най-големият социологически институт в Русия обяви, че е спрял да
Коментари Харесай

Президентските избори в Русия останаха без независими социологически данни

Най-големият социологически институт в Русия разгласи, че е спрял да разгласява данни за идните президентски избори, с цел да избегне затваряне от управляващите поради клеймото " задграничен сътрудник ", предадоха " Комерсант " и РБК.

" Левада център " е единствената социологическа организация от трите по-големи в Русия, която не се смята за близка до Кремъл. От 2016 година обаче се счита за " задграничен сътрудник " от управляващите. Изследванията ѝ преди вота, до който има малко над 2 месеца, ще продължат, само че няма да бъдат оповестени " към този момент " без съвещания с юристи. Възможно е някои от изследванията да се появят след изборите. Още през септември представители на организацията предизвестиха, че като " сътрудници " няма да могат да дават данни от екзит пол в изборния ден.

Кремъл приветства решението като належащо. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков сподели, че " Левада център " не е имал огромен избор, защото, въпреки да е " огромна организация с престиж ", " съгласно закона е (чуждестранен) сътрудник (и) няма да има право да прави такава работа, съобщи " Ройтерс ". Освен това в Русия има и други социологически центрове, добави Песков, представен от РБК.

Въпросният закон цели да попречи на други страни да се месят в съветската политика, защото съгласно Путин въпросните " сътрудници " се употребяват от задгранични служби. На " непознатите сътрудници " е неразрешено да " вземат участие в каквато и да било форма в предизборната акция ". Публикуването на изборни настройки се смята за такова присъединяване и " помощ " към претенденти, участващи в конкуренцията.

Страх от закриване

За " Ведомости " шефът на " Левада " Лев Гудков сподели, че решението да не се разгласяват повече изследвания за изборните настройки (потвърдено и за " Ройтерс " ) е поради санкциите или даже възможното закриване, до което може да се стигне, в случай че организацията бъде упрекната, че е нарушила закона за задграничните сътрудници и се е намесила в политиката на Русия. " Нашите резултати се отличават нищожно от тези на ВЦИОМ (Общоруския център за проучване на публичното мнение), разликите са в нюансите. Но резултатите (на представителите на властта) постоянно са били по-ниски при нас ", споделя още той за " Ведомости ".

" Опитваме се да разберем обстановката си ", сподели откривателят от " Левада " Степан Гончаров. Решението значи, че в хода на акцията ще има по-малко справедлива, несвързана с управляващите информация за публичните настройки.

" Левада " е в листата на нетърговските организации, изпълняващи функционалности на " задграничен сътрудник ", от 2016 година Тогава управляващите обясниха, че името му може да бъде отстранено от листата, в случай че центърът смени статута си от " нетърговска " на " комерсиална " организация.

В последните седмици центърът към този момент разгласява някои текстове, които демонстрират, че акцията по привличане на гласоподаватели, водена от Кремъл, не работи задоволително дейно. Според изследването едвам една трета от гласоподавателите изрично са решили да гласоподават (този дял въпреки всичко може да доближи 54 на сто), до момента в който задачата на съветското президентство е интензивността да стигне 77% (именно толкоз ще гласоподават съгласно държавния социологически център ВЦИОМ). В резултат опозиционният водач Алексей Навални, чийто опит да се кандидатира беше блокиран, стартира " контракампания ", която цели да намали интензивността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР