Най-големият проблем, пред който са изправени незрящите хора у нас,

...
Най-големият проблем, пред който са изправени незрящите хора у нас,
Коментари Харесай

Пред редица проблеми се сблъскват незрящите хора у нас

Най-големият проблем, пред който са изправени незрящите хора у нас, е достъпността на външната среда , разясниха за Българска телеграфна агенция от Съюза на слепите в България във връзка днешния Международен ден на слепите – 13 ноември . От организацията нямат точна статистика за броя на незрящите в страната, само че към 1 януари техни членове са над 11 000 души с над 71% нарушено зрение.

Международният ден на слепите – 13 ноември се отбелязва от 1984 година по самодейност на Световната здравна организация. На този ден се празнува годишнина от рождението на френския възпитател Валантен Аюи (1745-1822), положил основите на международното образование на слепите. Той е и създател на първия в света пансион за слепи през 1785 година в Париж.

Нормативната база е уредена доста добре, само че проблеми се появяват при осъществяването и контрола, означиха от Съюза на слепите в България. Като образец за неприятно осъществяване дадоха профилираната маркировка на тротоари (тактилни ивици), която приключва в някоя постройка. Слепите хора се объркват и от сигнализацията на светофарите, защото звукът се чува и от лявата, и от дясната страна, което ги затруднява да се ориентират.

Безценна помощ за ориентацията и напредването им са кучетата-водачи. От фондация „ Очи на четири лапи ", които образоват животните за задачата, до момента са основали 73 двойки от куче-водач и кьорав човек, описаха за Българска телеграфна агенция от неправителствената организация. На годишна база организацията няма опция да основава повече от 10 двойки. И сега десетина души чакат куче-водач, осведомиха от фондацията.

Дори да имат куче-водач, незрящите не могат да влязат на всички места с него . Много институции даже не позволяват слепите хора с кучета-водачи, описа за Българска телеграфна агенция Станислав Иванов, ръководител на териториалната организация на Съюза на слепите в България в Ямбол, който самичък се е сблъсквал с сходно недоумение.

Помощници на хората с увреждания в по-малките градове не могат да са кучета, тъй като на доста места не ги позволяват, разяснява за Българска телеграфна агенция и ръководителят на Регионална организация на слепите в Кърджали Шюкран Исмаил.

Според Станислав Иванов още по-притеснително е отношението на чиновници към хората с увреждания . „ Вместо непосредствено към мен да се извърнат, приказват в трето лице, обръщайки се към придружителя ми с „ кажете му да седне “ или „ кажете му да се подпише “ - това е обидно, да не приказваме, че в някои страни е и дискриминационно “, разяснява Иванов, който е психолог по обучение и се приготвя да отбрани докторантура по генетика в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Той е създал план за психическа и обществена поддръжка на незрящите в Ямбол като се надява общината да подаде ръка на начинанието.

„ Нерешен остава и казусът с трудовата реализация . Работодателите отхвърлят да ни наемат на работа, няма и задоволително стратегии, които да поддържат незрящите “, сподели за Българска телеграфна агенция Иваничка Минкова, помощник в Съюза на слепите в Разград.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР