Най-големият проблем, пред който са изправени незрящите хора у нас,

...
Най-големият проблем, пред който са изправени незрящите хора у нас,
Коментари Харесай

С редица проблеми се сблъскват незрящите хора у нас

Най-големият проблем, пред който са изправени незрящите хора у нас, е достъпността на външната среда, разясниха от Съюза на слепите в България във връзка днешния Международен ден на слепите – 13 ноември. От организацията нямат точна статистика за броя на незрящите в страната, само че към 1 януари техни членове са над 11 000 души с над 71% нарушено зрение.
Международният ден на слепите – 13 ноември се отбелязва от 1984 г. по самодейност на Световната здравна организация. На този ден се празнува годишнина от рождението на френския възпитател Валантен Аюи (1745-1822), положил основите на международното образование на слепите. Той е и създател на първия в света пансион за слепи през 1785 година в Париж.
Нормативната база е уредена доста добре, само че проблеми се появяват при осъществяването и контрола, означиха от Съюза на слепите в България. Като образец за неприятно осъществяване дадоха профилираната маркировка на тротоари (тактилни ивици), която приключва в някоя постройка. Слепите хора се объркват и от сигнализацията на светофарите, защото звукът се чува и от лявата, и от дясната страна, което ги затруднява да се ориентират.
„ Нерешен остава и казусът с трудовата реализация. Работодателите отхвърлят да ни наемат на работа, няма и задоволително стратегии, които да поддържат незрящите “, сподели Иваничка Минкова, помощник в Съюза на слепите в Разград.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР