Най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, и по времето на

...
Най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, и по времето на
Коментари Харесай

Правосъдният министър каза кой е най-големият проблем на Иван Гешев

Най-големият проблем на управлението на прокуратурата, и по времето на Иван Гешев изключително, е селективното включване и изключване. Когато решат – работят, когато решат – пазят или опъват чадър, разяснява в изявление за Нова телевизия министърът на правораздаването Атанас Славов.

„ Видяхме една свръхактивност през последните седмици, само че какво вършиха останалите четири години или три години под негово управление. Това е огромният въпрос и той беше заложен по време на чуването. Основният акцент на комисията беше „ Защо чак в този момент, в случай че сте имали данни, те е трябвало да бъдат обработени, да бъдат изнесени и да има досъдебни производства “. Няма рационален отговор на този въпрос “, сподели още министър Славов.

На съвещание през вчерашния ден на Мониторинговата група на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права беше изслушан основният прокурор Иван Гешев, заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев, представители на Групата на страните против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа и на Европейската комисия. Онлайн се включи и министърът на правораздаването Атанас Славов.

„ Главният прокурор имаше правото да бъде изслушан първи от комисията, имаше половин час, той завърши за 15 минути. Министерството на правораздаването трябваше да бъде изслушано за половин час, само че чуването продължи един час “, изясни Атанас Славов.

„ По изявленията след това стана ясно, че те са доста сюрпризирани, че при висяща процедура, която тече сега във Висшия правосъден съвет, основният прокурор е решил да върви при тях. Създаде се едно чувство последните дни, че надали не той е бил задължен да отиде. Нищо сходно няма “, означи министърът на правораздаването.

Той добави, че двете чувания са били настрана. „ Изслушването на Иван Гешев беше на закрито съвещание, чух някои неща, само че няма по какъв начин да ги оповестя. Важното обаче е не да се основава някакво подстрекателство, че има нови и нови доказателства, че ще се вършат някакви чутовни разкрития. Ако в действителност се разполага с тези обстоятелства, те да бъдат изнесени, да бъдат показани и да има обвинителни актове “, сподели министърът на правораздаването.

Според него Висшият правосъден съвет би трябвало да дефинира лице, което да извършва функционалностите на основен прокурор. Важното е да няма никакви подозрения за интегритет и професионализъм, с цел да се върне доверието в институцията, счита Атанас Славов.

Според министъра на правораздаването има съществени данни, които би трябвало да бъдат разследвани без значение и да се реши има ли учредения за възбуждане на досъдебно произвеждане по механизма за следствие на основния прокурор, който към този момент е влезнал в действие. Ако е към този момент някогашен основен прокурор, би трябвало да бъде прибавен общият механизъм, уточни Атанас Славов.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР