Най-големият печеливш от износа на световно известния гръцки зехтин всъщност

...
Най-големият печеливш от износа на световно известния гръцки зехтин всъщност
Коментари Харесай

Как италианските компании печелят от гръцкия зехтин

Най-големият печеливш от износа на международно известния гръцки зехтин в действителност са италианските компании.

Начинът, по който се експлоатира скъпата суровина, е образец по какъв начин се пропилява индустриалния капацитет на Гърция.

Южната ни съседка се изнася по-голямата част от висококачественото си маслиново масло на едро в занемарен тип, продавайки го на половина по-евтино, в сравнение с гръцките консуматори го купуват в супермаркетите.

Гръцките производители на маслини отглеждат и преработват повече маслини, в сравнение с изисква домашното ползване и продават остатъците в Италия.

Италианските компании купуват неразфасования зехтин, смесват го със личния си, стандартизират го и го опаковат, а по-късно го продават на двойна цена на задграничните пазари (включително този в Гърция). Всичко е изцяло законно, а на етикета написа, че това е италиански артикул.

Причината за това е, че Италия употребява и изнася повече зехтин, в сравнение с нейните фермери могат да произведат. Естественото маслиново масло от Гърция е вкусно, в случай че не и по-добро от италианското, само че производството му е доста по-евтино.

Ако се вгледате в етикета на бутилка италиански зехтин, ще забележите, че в действителност той е примес от масла от Италия, Гърция и други средиземноморски страни. Италианското в него е най-много опаковката и дистрибуцията му.

През първата половина на 2017 година южната ни съседка е изнесла 50 386 тона маслиново масло на обща стойност 215 млн. евро, демонстрира отчет, представен от гръцкия вестник Kathimerini.

Гърция го изнася на цена от 4.2 евро за кг, а най-евтините марки в гръцките супермаркети се продават по 8 до 8.50 евро за литър, което е 2 пъти повече (1 литър зехтин е към 915 грама).

Гръцкият експорт се е нараснал през последните няколко години, само че забележителна част от него е с ниска себестойност, тъй като се състои от нестандартизирани артикули и първични материали.

Парадоксалното е, че поради неналичието на вложения в стандартизация, южната ни съседка е принудена да внася доста подготвени артикули, за производството на които се употребяват главно гръцки първични материали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР