Най-големите ни поддръжници трябва да бъдат нашите съседи, защото те

...
Най-големите ни поддръжници трябва да бъдат нашите съседи, защото те
Коментари Харесай

Никола Димитров: Нашите съседи имат най-голям интерес от европейска, предвидима Северна Македония

Най-големите ни поддръжници би трябвало да бъдат нашите съседи, тъй като те имат максимален интерес от европейска, близка, предвидима Северна Македония. Убеден съм, че с цел да сте близо, би трябвало да почитате другия и това почитание сигурно включва, че въпросите за идентичността и въпроса за македонците, за македонския език са въпроси на македонския народ. Това съобщи вицепремиерът на Република Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров на взаимна конференция във Виена с австрийската си сътрудник Каролине Едщадлер.

„ Парламентът в София бе конституиран и мисля, че ни би трябвало стратегическо самообладание, с цел да забележим дали там ще се образува държавно управление. Дерайлирането на процеса не е в наш интерес, нито в полза на България, района или Европейския съюз. Ще работим за това, ще растем дружно. На Балканите нямаме доста време “, съобщи Димитров.

Според оценката на Димитров, изборите в България са посочили, че партията, която слага фокуса си само върху този въпрос, не е съумяла да влезе в Народното събрание. По неговите думи, обществата на Балканите от време на време са по-зрели от политическите сили. „ Хубаво е политическите сили да следват своите общества заради естеството на политиката и демокрацията “, добави вицепремиерът.

Според Димитров залогът е доста огромен и той мисли, че „ европейска България и европейска Северна Македония “ и районът, „ в случай че сме мъдри “, можем да обявим общ триумф след няколко месеца, или най-малко през тази година, тъй като триумфът е стратегически императив през тази година и за Европейски Съюз, и за района.

„ Държавите не могат да признават езици. Въпросът за езиците е въпрос на самоопределяне и е доста вътрешен въпрос. И в този смисъл не е в сходство с Лисабонския контракт и Хартата на главните права на Европейски Съюз, в случай че някоя държава-членка на европейска нация, може би дребна, само че значима, през XXI век пита, оспорва дали нашият език е наш език или не е наш език. Македонският език беше формален език в някогашна Югославия, той е приет в Организация на обединените нации и това е въпрос за нас. Приятелството би трябвало да значи почитание към достолепието на другия. Но ще стигнем до там “, заключи вицепремиерът Димитров.

По-рано на конференция австрийският министър Едщадлер съобщи, че Северна Македония е претендент за участие за образец и че не схваща българската обсада за европейска интеграция за страната, призовавайки София да я анулира.

Димитров би трябвало да се срещне в четвъртък още с външния министър на Австрия Александър Шаленберг.

Посещението във Виена е част от обиколката на вицепремиера Димитров из столиците на страните членки на Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР