Най-доброто училище в Единбург, Шотландия, вече няма да преподава на

...
Най-доброто училище в Единбург, Шотландия, вече няма да преподава на
Коментари Харесай

Махат от учебниците Да убиеш присмехулник и За мишките и хората заради расизъм

Най-доброто учебно заведение в Единбург, Шотландия, към този момент няма да преподава на учениците си " Да убиеш присмехулник " - наградена с Пулицър от Харпър Ли и " За мишките и хората " от Джон Стайнбек поради прояви на расизъм в текстовете, оповестяват " Индипендънт ", " Телеграф " и медиите на Острова.

Алън Кросби, началник на образователната стратегия по британски език в гимназията Джеймс Гилеспи, счита, че някои романи са " проблематични ", написа news.bg.

Както се оповестява от The Herald, задачата е да се " деколонизира " образователната стратегия като се сложи фокус върху образователния материал, който по-добре показва цялостния набор от човешки опит.

Той разяснява, че тези книги " се преподават по-рядко, защото тези романи са проблематични във връзка с деколонизирането на образователната стратегия. Главните им герои не са цветнокожи. Представянето на цветнокожи хора е единствено за този интервал, а потреблението на думата с Н (негър) и потреблението на претекста за белия избавител в " Да убиеш присмехулник " - това ни накара да решим, че това в действителност не са текстове, които желаеме да преподаваме. "

Стивън Кели, шеф на Liberton High, Единбург, споделя, че желаят да подсигуряват, че всички възпитаници са показани посредством образователната стратегия. " Нашето учебно заведение стана доста по-разнообразно, което съгласно мен е нещо положително ".

" Когато представяме нашата образователна стратегия, в случай че съм млад негър в моето учебно заведение и преглеждам образователната стратегия, било то британски, било то история, било то модерни проучвания, било то каквото и да е, виждам ли себе си показан? "

" И по този начин, за нас става въпрос за създаване на антирасистка просвета, която признава понятията за стереотипност, визиите за бялоцентрични настройки, визиите за белите хора като по-важни, понятията за посланичество. "

" Не споделям, че бихме забранили " Да убиеш присмехулник " или " За мишките и хората ", само че в случай че ще преподавате нещо като бяло спасителство, може да употребявате тези книги като образец. "

Светът се е развил фрапантно през десетилетията, тъй че литературата, която предлагаме на децата, би трябвало да изобразява това, изяснява Кели.

Междувременно учители деятели от окръг Кинг, Вашингтон, Съединени американски щати разясниха пред ЕнБиСи и " Кроскът ", по какъв начин организират уроци по раса и равнопоставеност в началните класове.

Учителката от Кент Джоан Барбър употребява митингите на Black Lives Matter предходната година, " с цел да преподава повече за расата " на учениците от втори клас.

" Желая да бъда оня преподавател, който води тези тежки диалози ", сподели тя. " Бих направила голяма неприятна услуга на моите възпитаници, в случай че не им дам информация ". " Расовата история " е " също толкоз значима, колкото четенето или математиката ".

Барбър учи 7 и 8-годишни, че робството " е довело до институционален расизъм и имплицитна пристрастност ". Тя също по този начин " вкарва расата и правдивост във всеки предмет " и " всеки ден в нейния клас е изпълнен с расово обучение ".

Патриша Шелтън, разработчик на образователна стратегия в Bellevue School District, разяснява, че " работим доста интензивно в 5, 8 и 11 клас, с цел да децентрираме обичайна бяла вероятност и да центрираме гласовете на цветнокожите. "

Колегата на Шелтън, финансовият експерт Шомари Джоунс, съобщи, че сполучливо е премахнал творби като " Приключенията на Хъкълбери Фин " на Марк Твен и " Да убиеш присмехулник ", защото съдържат думата с Н (негър).

" Имаше толкоз доста случаи на възпитаници да се усещат в допълнение потиснати от това, че са в класната стая, където тези книги се четат на глас, не престават расовата контузия и расовата неправда. "

Учителите и админи деятели срещат опозиция от страна на родители, които настояват, че такова обучение е лява индоктринация.

Подобна борба се води в окръг Лоудън, Вирджиния, предградие на Вашингтон, окръг Колумбия. Ядосаните родители участват на неотдавнашно съвещание на учебния съвет, с цел да изискат отговори, само че членовете на борда бягат и е извикана полиция да в профил присъстващите.

" Няма да отстъпим от битката за правата на нашите възпитаници и ще продължим да се фокусираме върху равенството ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР