Най-добрият начин за приключване на въпроса за името на Македония

...
Най-добрият начин за приключване на въпроса за името на Македония
Коментари Харесай

Македония да реши за името по модела на договора с България, призова най-голямата албанска партия

Най-добрият метод за привършване на въпроса за името на Македония е моделът на Договора за добросъседство сред Скопие и София посредством консенсус сред двете държавни управления и ратификация в парламентите. Това сподели водачът на най-голямата албанска партия в Македония и съдружен сътрудник в ръководството ѝ Али Ахмети в изявление за в. " Катимерини ", представено от организация МИА.

Договорът за добросъседство, подписан предишното лято, беше утвърден от Народното събрание в Скопие на 15 януари (въпреки съпротивата на някои партии) и от този в София няколко дни по-късно.

Според Ахмети държавно управление и съпротива имат " историческа отговорност ", с цел да реализиран решение и да разчистят пътя на страната към НАТО и Европейския съюз. Едно от изискванията за това е решаването на разногласието за името с Гърция, в който в последните седмици се появиха няколко оферти след подновяването на договарянията на фона на неодобрение в част от гръцкото общество. Заради обстоятелството, че терминът " Македония " участва във всички разновидности, се чака до милион души да стачкуват в Атина тази неделя.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) сподели, че присъединяване в договарянията би трябвало да цели трайно решение, за което да се опита " градивно " да ангажира опозицията. " По-добро време от в този момент няма, " добави той и отбрани термина " Македония " (срещу чието включване в новото име стачкува и съдружният сътрудник на държавното управление в Атина), който съгласно него не съдържа искания към южната съседка на Македония..

Ахмети също по този начин предизвести, че нерешаването на казуса може да разсъни " остарели упоритости на разнообразни кръгове с архаични позици за делба, за нови граници на Балканите ", като предвижда, че последствията може да са неприятни " и за Атина ". Той изиска " градивно " отношение и от президента на Македония Георге Иванов по въпроса с името, откакто го упрекна поради отхвърли му да подпише върнатия в Народното събрание Закон за езиците.

Озаглавеното " Решение в този момент, без референдум " изявление беше оповестено ден преди посещаване на посредника в разногласието за името Матю Нимиц в Македония и Гърция, дни откакто министър председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас се схванаха за отстъпки и издигане на договарянията до равнище външни министри. Преди визитата на Нимиц, чиято първа спирка е Атина, Ципрас организира серия срещи с политици и църковни представители в опит да издейства поддръжката им за обща държавна позиция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4650)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР