Най-добрият енергиен микс за България е от възобновяеми източници, системи

...
Най-добрият енергиен микс за България е от възобновяеми източници, системи
Коментари Харесай

Ангелин Цачев: Най-добрият енергиен вариант за България е от възобновяеми източници, системи за съхранение и ядрени централи

Най-добрият енергиен микс за България е от възобновими източници, системи за предпазване и нуклеарни централи, това разяснява в предаването " Седмицата " на Дарик Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор.

„ Европа е неподготвена, тъй като т. нар „ Зелена договорка " или „ Зеленият преход " не се ръководи вярно, не беше квалифициран вярно. Насочиха се доста средства в подпомагането на инсталирането на нови мощности, които да заместят стандартните базови мощности. Никой не обърна внимание на мрежите, на преносните и разпределителни мрежи в Европейския съюз. Това основава съществени проблеми по присъединението на възобновимите мощности, по тяхното ръководство и по ефикасното потребление на създадената възобновима сила ", разяснява Цачев.

Според Цачев факторът война ще отсрочи зелената промяна. По думите му през последните 12-13 години Европа е пренасочила всичките си базови мощности към изработката на нови газови централи.

Според Цачев, с цел да продължим да сме съответни към 2050 година, когато би трябвало да имаме цялостна декарбонизация на стопанската система си, енергийният ни микс би трябвало да стъпи на три технологии.

„ Първата и безалтернативна технология са възобновимите източници. Това са положителни индустриални мощности, които нямат оперативни разноски. Всичко, което ни идва от горната страна, както се споделя, е добре пристигнало и би трябвало да го използваме оптимално дейно ", уточни той.

Второ - страна ни би трябвало да развива системите за предпазване на електрическата сила. По думите на Цачев без такива системи не можем да използваме оптимално капацитета на страната във връзка с естествените ни дадености. „ Сиситемите за предпазване могат да се разделят на три типа - краткосрочни,средносрочни и дълготрайни ", разясни шефът на ЕСО.

Той обърна внимание, че при краткосрочните системи става дума за акумулатори, само че те не са задоволително ефикасни за индустриално предпазване на електрическа сила. „ Чисто като система, която да употребява единствено модела на предпазване, тя не може да си изплати капиталовите разноски. Това не е методът на този стадий за индустриално предпазване на електрическа сила ", изясни Цачев.

„ Най-удачен вид за страната ни са средносрочните технологии или помпено-акумулиращите централи. За дълготрайното предпазване, т.е. към този момент преобразуването на електрическата сила от възобновимите мощности в различен енергиен притежател, тов ае производството на водород и пренасочването му към браншовете на стопанската система, които все още употребява природен газ ", сподели още Ангел Цачев.

Третата технология, която е най-важна технология - с изключение на възобновимите източници и системите за предпазване, са базовите беземисионни мощности. „ Без тях няма по какъв начин да осигурим адекватност. Най-добрият енергиен микс е от възобновими източници, системи за предпазване и нуклеарни централи. Трябва да се откри салдото сред трите технологии ", изясни той.

Дарик радио, новини
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР