Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на
Коментари Харесай

Мастърклас по тенис в Париж, Григор е на финал след гладиаторска битка с Циципас

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на Мастърс-а в Париж след удивителна победа с 2:1 сета против Стефанос Циципас - 6:3, 6:7(1), 7:6(3)!

Българинът за следващ мач сподели най-хубавата си игра и справедливо стигна до триумфа, съобщи. За купата той ще се изправи против спечелилия във втория полуфинален конфликт по-късно през днешния ден, който опълчва Новак Джокович и Андрей Рубльов.

Двубоят сред Григор и международния №6 Стефанос Циципас може да бъде съпоставен с гладиаторска борба, траяла над 2:30 часа. В първия сет хасковлията беше по-добрият, а съперникът му не можеше да откри ритъма си на игра. Логичното се случи и Григор се приближи единствено на сет от огромния край.

Най-трудното обаче занапред предстоеше. Във втория сет нашенецът пропусна два скрити мачбола, а Циципас завоюва след тайбрек. В третия съдбоносен сет Димитров преодоля всички проби и победи след нов тайбрек.

Така Григор Димитров реализира едвам втората си победа против Стефанос Циципас в осмия мач посред им. Българинът ще играе край на шампионат от подобен сан за повторно в своята кариера. Първият подобен случай беше в Синсинати през 2017, когато Григор сграбчи трофея.

Grigor HIM-itrov???? defeats Tsitsipas 6-3 6-7 7-6 to reach his first Masters 1000 final in SIX years????
— Tennis TV (@TennisTV)

Григор Димитров завоюва жребия и избра да сервира първи. Той обаче направи двойна неточност на старта и Циципас поведе с 0:15 в първия гейм.

Elegance????

Dimitrov with the smooth backhand down the line winner????‍????
— Tennis TV (@TennisTV)

Още по-хубавото за Гришо беше, че съумя да пробие сервиса на съперника. Със смъртоносни бекхенди по правата гъркът беше матиран на два пъти. Опитът му да играе сервис-мрежа също не спомогна. При 15:40 Григор осъществя още първия брейкбол. Грешките на Циципас продължаваха. Григор затвърди пробива с гейм на 0 и си обезпечи добър задатък при първата отмора в мача.

След късото спиране Циципас откри ритъма си на игра. Със сервиса печелеше предимство, след което нападаше нападателно. Така съумя да завоюва първия си гейм в полуфиналния конфликт, макар че Григор му открадна две точки.Българинът не понижи скоростта и беше непогрешим в петия гейм, спечелвайки го на 0.

Seen it all???? fends off the Dimitov tweener????
— Tennis TV (@TennisTV)

Циципас изигра най-убедителния си гейм от началото на мача. Без да загуби точка, понижи изоставането си до 2:4. По-важното е, че Григор завоюва седмия гейм и поведе с 5:2. При последната точка шансът покри хасковлията. Все отново международният №6 беше заставен да сервира за оставането си в първия сет.

That athleticism tho????

Dimitrov got springs and talent????
— Tennis TV (@TennisTV)

След няколко изключителни разигравания, в които Димитров сподели самочувствие и класа, се стигна до 15:30. Убийствен форхенд на Григор му донесе сетбол при 30:40. Циципас обаче се измъкна с мощен първи сервис, избави още един сетбол и направи резултата 3:5.

Без отмора, Григор стартира да сервира за спечелването на първия сет. Непредизвиканите неточности на Циципас се множаха. Гъркът съумя да завоюва единствено една точка, надлежно Гришо се приближи единствено на сет от огромния край. За Стефанос изгубеният сет бе първи от началото на седмицата.

One more set???? puts one foot in the Paris final as he wins the opener 6-3 vs Tsitsipas????
— Tennis TV (@TennisTV)

Циципас несъмнено откри ритъма си на начален удар. С четири бързи точки той завоюва първия гейм във втория сет. Това по никакъв метод не повлия на родния тенисист, който също взе на 0 подаването си. Първата отмора във втория сет пристигна без пробиви или шансове за такива. Циципас безапелационно завоюва подаването си и поведе с 2:1.

Григор Димитров продължаваше да сервира съвършено. Съответно изравни при 2:2 в геймовете. В петия гейм хасковлията съумя да се закачи на ретур. След невероятна къса и неточност на Циципас имаше тъждество 30:30. С мощен начален удар международният №6 съумя въпреки всичко да измъкне гейма и да си възвърне задатъка.

Hang that in the Louvre????️ with some artistry in Paris????‍????
— Tennis TV (@TennisTV)

Определено Циципас подвигна равнището, надлежно вторият сет беше по-оспорван от първия. В шестия гейм още веднъж се стигна до тъждество 30:30, като в ролята на сервиращ този път беше Григор. Със страховит смач с отскок Григор съумя да осъществя геймбола, който имаше при 40:30 и възвърне равенството в геймовете.

Air ✈️
— Tennis TV (@TennisTV)

В идващия гейм Циципас беше обезверен. За страдание, първата българска ракета не съумя да се възползва и гъркът поведе с 4:3. Иначе Циципас направи двойна неточност, по-късно прати топката в мрежата. Григор имаше задатък от 15:30, само че даже не съумя да стигне до точки за пробив. В осмия гейм Гришо осъществя три следващи точки, направи двойна неточност за 40:15, след което осъществя втория геймбол.

Най-завързаният гейм от началото на втория сет пристигна при 4:4. Григор Димитров пропусна два скрити мачбола. При втория шансът покри Циципас, тъй като филето му оказа помощ при ретур на Гришо. Въпреки сериозните съмнения гъркът съумя да се избави, спечелвайки гейма и повеждайки с 5:4.

Stef still believes????
— Tennis TV (@TennisTV)

Хасковлията трябваше да сервира за оставането си във втория сет. Направи го чудесно, загуби единствено една точка иизравни. В 11-ия гейм Стефанос заложи на доста нападателна игра сервис-воле. Тя даде резултата и последната отмора във втория сет пристигна при задатък от 6:5 в интерес на международния №6. Със супер тенис сънародникът ни завоюва 12-ия гейм безпроблемно и вкара сета в съдбоносен тайбрек.

The Great Wall of????
— Tennis TV (@TennisTV)

Циципас стабилизира играта си и доста бързо взе голям задатък. Той поведе с 3:0 след два минибрейка, след което добави нови три поредни точки за 6:0 и шест следващи сетбола. Двамата тенисисти размениха полетата и Григор завоюва първата си точка в тайбрека. Форхенд в навън обаче постави завършек на втория сет. Интригата остана да бъде решена в трети сет – 7:1.

Първият гейм в третия сет беше в интерес на подавача – Григор Димитров. Българинът загуби единствено една точка и се възползва от неточностите в отиграванията на противника. Циципас също взе подаването си безапелационно - 1:1.

След близо два часа игра на централния корт в Париж Григор най-накрая трябваше да отразява благоприятни условия за пробив. Нашенецът изкара прехвърлящ удар в навън, след което мрежата още веднъж оказа помощ на Стефанос за 15:40. Димитров краткотрайно се измъкна и стигна до тъждество 40:40. Българинът сполучливо избави нови два брейкбола. В последна сметка родният представител преодоля първото съществено тестване в мача и взе третия гейм, траял съвсем 10 минути.

Последваха съвършени сервис геймове на двамата полуфиналисти. Втората отмора в третия сет пристигна при резултат3:2 в интерес на Григор Димитров.Мрежата за следващ път обърна тил на българина в шестия гейм и Циципас взе подаването си без проблеми за 3:3. За благополучие, хасковлията отвърна с гейм на 0 и още веднъж излезе напред, с което сигурно повиши напрежението в половината от корта на Стефанос Циципас.

Another one????

The backhand has been on FIRE today????
— Tennis TV (@TennisTV)

Ритъмът на мача се забърза доста. Шестият в международната класация завоюва осмия гейм на 0 с четири бързи точки. Григор направи същото в деветия гейм. От тук насетне всяка неточност можеше да бъде съдбовна за крайния излаз на мача.

Тенденцията обаче се резервира. Който сервира, печелеше подаванията си. Най-логичното се случи. Без да се откриват точки за пробиви се стигна до тайбрек.

Той се разви по подобен на втория сет метод. Само че доминантният тенисист беше Григор Димитров. Той поведе с 5:0 след изумителни осъществяване, след което не даде късмет на Циципас да направи поврат – 7:3 точки краен резултат и 2:1 сета.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР