Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна своята победа номер 350

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна своята победа номер 350
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Джон Милман - анализи, очаквания и коефициенти

Най-добрият български тенисист Григор Димитров реализира своята победа номер 350 в кариерата, пристигнала в откриващия му дуел против Мичъл Крюгер на АТР 250 конкуренцията в Делрей Бийч. Първата ни ракета няма време за отмора и тази нощ още веднъж ще излезе на корта в конфликт за място на полуфиналната фаза, като негов конкурент ще бъде Джон Милман.

До момента те имат общо 2 изиграни срещи между тях, като всяка от тях е приключила в интерес на нашия съотечественик. Любопитното е, че и двата им досегашни конфликта бяха част от осминафиналната фаза на конкуренцията в Бризбейн в следващи години - 2018 и 2019 година, като в първия дуел родният ни представител съумя да реализира поврат след избавен мачбол, а година по-късно не срещна каквито и да било усложнения и надви в два сета.

Какво обаче ще се случи в идния им конфликт, следва да разберем в ранните часове на съботния ден, а до тогава дано да поразсъждаваме по какъв начин някогашният №3 би могъл да удължи победната си серия в директните дуели с австралиеца.

Какво би трябвало да знаем за Джон Милман?

Милман е десничар, висок е 183 сантиметра и се намира под номер 92 в международната класация. Върховото класиране на австралиеца датира от края на 2018 година, когато той доближава до 33-тата позиция. Ветеранът е спечелил единствено една купа на равнище ATP, която беше завоювана в Нур-Султан преди близо две години.

Джон също по този начин има още два финала в Тура, които са достигнати надлежно на клей и хард, а в един от тези случаи губи от Новак Джокович на мощния шампионат в Токио. Австралиецът също така може да се похвали с победа над Роджър Федерер на US Open през 2018 година, когато той доближава до четвъртфиналите, само че още веднъж бива спрян от настоящия номер едно в международната ранглиста. Милман бе извънредно покрай нов триумф над Федерер на миналгодишния Аустрелиън Оупън, единствено че този път Маестрото надви след петсетова борба. Друга забавна детайлност пък е, че печели първия си професионален шампионат на двойки на Фючърс в България преди 11 сезона.

33-годишният състезател привидно не разполага с някакви съществени оръжия в играта си, но изрично е един от най-борбените тенисисти въобще. Характерът му и волята за победа са двете съставки, които несъмнено са най-ценните за него и изравняват възможноститe му с привидно надалеч по-талантливи противници.

Австралиецът е имал две тежки контузии и реализира първата си победа в ATP Тура чак на 24-годишна възраст, само че неговата ментална устойчивост го кара да преодолее всички тези компликации и да направи късен пробив, който продължава и до момента. Милман е тенисист с желязна работна нравственос и дисциплинираност, а стабилността му от дъното на корта може да изкара отвън релси даже най-големите имена в спорта. Водещият му удар е форхендът, посредством който той последователно си построява преимущество в точката и търси да завърши разиграването, когато към този момент си е отворил напълно противниковия корт.

Австралиецът е доста образован играч, който незабавно усеща слабите места на съперника и не стопира да ги експлоатира, до момента в който в същото време е кадърен да реализира страхотни ъгли и от двете си страни. Джон не обича внезапните смени на темпото и надалеч не може да те изненада с някакви ексцентрични хрумвания, единствено че е кадърен постоянно да те накара да играеш един удар допълнително, а вкара ли дуела в борба на безсилие, то си съвсем жертван.



Как може да се опълчи Григор Димитров?

Наглед наподобява доста мъчно да се пробие през отбраната на Милман и вариантите са мощно лимитирани, само че въпреки всичко съществуват. Aвстралиецът се затруднява самичък да задава темпото и нормално се възползва от силата в съперниковите удари, тъй че Григор може да си разреши да играе в центъра на корта в изчакване да получи комфортната за офанзива топка, тъй като неговият конкурент не може самичък да възпроизведе изострен ъгъл на игра и по този начин вариантите му ще бъдат лимитирани.

Важно е Димитров да ограничи контриращите варианти на международния номер 92, като не му оставя никакви свободни пространства в половината си, защото Милман разполага с чудесно ориентиране на топката и незабавно би се възползвал. Българинът е задължен преди всичко да държи топката на бекхенда на непоставения състезател, който служи само за продължение на разиграването и няма по какъв начин да го затрудни по никакъв метод.

Проявата на самообладание обаче не трябва да се бърка с бездейност, тъй като австралиецът несъмнено се усеща по-сигурен в дългите замени и те не биват да заемат основна роля в мача. Ветеранът мъчно може да бъде прекършен с единични силови осъществявания, които не са по никакъв начин целесъобразни, и нашият съотечественик ще е заставен да построява последователно своите акции, разчитайки на положителното разпространение и дължина в ударите си.

Както всекидневно се случва при най-хубавите тенисисти на ретур, 33-годишният играч не свети с някакъв мощен начален удар и Гришо би могъл да повтори тактиката си от конфликта с Крюгер, а точно нахлуване във вътрешността в корта при посрещане и мигновено вдишване на самодейността. Австралиецът надалеч не е толкоз непогрешим, когато му бъде отнето времето за реакция, и това е един от пътищата за триумфа на хасковлията.



Очаквания и коефициенти

Очаквам да забележим един извънредно изчерпателен тенис театър сред двама майстори с радикално друга идея на играта. Сравнително бързите условия изрично обаче фаворизират Григор и имам вяра, че поставеният под номер три е кадърен да покаже нужната сплав сред гръмък и ефикасен тенис, до момента в който Милман несъмнено страда в първия департамент.

Букмейкърите споделят моето мнение, предлагайки ставка от 1.44 за сънародника ни, до момента в който възможностите за триумф на австралиеца се котират на 2.75. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за сходен процес на събитията, само че на нас не ни остава нищо друго, с изключение на да стискаме палци този път упованията да се осъществен и Димитров да си обезпечи място в конфликта за купата в Мелбърн. Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате дуела на нормалните линкове в Tennis.bg!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР