Най-добрите български ученици по химия направиха блестящо представяне на най-престижното

...
Най-добрите български ученици по химия направиха блестящо представяне на най-престижното
Коментари Харесай

Гордей се, България! Наши ученици обраха медалите в Швейцария, 86 държави ги аплодират

Най-добрите български възпитаници по химия направиха ослепително показване на най-престижното съревнование по естествената просвета за годината. И четиримата ни гимназисти завоюваха медали от 55-ата Международна олимпиада по химия. Те завоюваха два златни и два сребърни оценки в конкуренция с над 340 възпитаници от 86 страни, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.
Тази година шампионатът се организира присъствено в Швейцария – от 16 до 24 юли.
Златните медали завоюваха Виктор Лилов (11-и клас, Софийска математическа гимназия (СМГ) и Крум Александров (12-и клас, Математическа гимназия (МГ) в Плевен), а сребърните оценки заслужиха Преслав Георгиев (11-и клас, СМГ) и Явор Христов (11-и клас, СМГ). Техни ръководители са доцент доктор Донка Ташева и проф. доктор Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Международната олимпиада по химия се организира за първи път през 1968 година в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдаващ и като постоянен участник от идната 1969 година в Полша. Участниците в българския народен тим се избират всред най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и запазване на околната среда. България е хазаин на олимпиадата през 1973 година и 1981 година
Виктор Лилов е възпитаник в 11-и клас на СМГ. Той за първи път е част от националния тим по химия. През тази година Виктор съумя да влезе и в тима по биология. Интересът му към химията стартира в девети клас. Първоначално е учил химия, с цел да си помогне да стане по-добър биолог, само че последователно е решил да взе участие в националната олимпиада и по двата предмета. Учителят, който най-вече му е оказал помощ да израсте като химик, е Борис Толев. Виктор е взел участие на Европейската олимпиада по пробни науки EOES, където печели бронз, на Международната менделеевска олимпиада по химия (2023 г.) – сребро, и на Международната олимпиада по биология, където завоюва среброто тази година.
Крум Александров е възпитаник в 12-и клас в МГ „ Гео Милев “, Плевен, и за втора поредна година е част от националния тим по химия. Той стартира да се интересува от химия още в шести клас, като от седми клас постоянно взе участие в националната олимпиада. Крум е признателен на учителката си Калинка Бенова, която е видяла капацитета му и го е построила като химик и играч през годините. Досега Крум е печелил сребърен орден от Европейската олимпиада по пробни науки (EOES 2021), както и от Международната олимпиада по химия през предходната миналата година. От Международната менделеевска олимпиада по химия от тази година Крум още веднъж се завръща със сребро, като се класира на 13-о място и е втори измежду сребърните медалисти, предава Българска телеграфна агенция.
Преслав Георгиев е възпитаник в 11-и клас на СМГ и за първи път е част от националния тим по химия. Той стартира съществено да влиза в областта на химията в осми клас. Учителят му Борис Толев е главният провинен за развиването му като химик. След визити на школи взема решение да се включи и в националната олимпиада, където печели призови класирания. Първото му интернационално съревнование е Европейската олимпиада по пробни науки (EOES) през предходната година, когато тимът му печели бронзово отличие. Тази година Преслав печели сребърен орден от Международната менделеевска олимпиада по химия.
Явор Христов е възпитаник в 11-и клас в СМГ и за повторно е част от националния тим по химия. Той от дребен се интересува от естествени науки, а в седми клас, когато химията стават обособен предмет, схваща, че това неговото предопределение. Огромно въздействие за откриването и развиването на интереса му оказа учителят по химия Борис Толев. Миналата година Явор печели сребърен орден от Международната олимпиада по химия. Той също по този начин печели сребро от Международната олимпиада на Мегаполисите през 2021 година, екипен златен орден от Европейската олимпиада по пробни науки (EOES) и сребърно отличие от Международната менделеевска олимпиада по химия (2023 г.).
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР