Най-добре би било да има максимално ваксинационно покритие на страната.

...
Най-добре би било да има максимално ваксинационно покритие на страната.
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Първата доза на ваксината не може да гарантира добър имунен отговор

" Най-добре би било да има оптимално имунизационно покритие на страната. Като имунолог мога да кажа, че първата доза на имунизацията не може да подсигурява онази отбрана, която би била нужна, с цел да изградим добър имунен отговор, който да ни пази от болестта ". Такова мнение изрази в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия проф. Марияна Мурджева от имунизационния щаб.
Тя добави, че клиничните изпитвания в Pfizer/BioNTech са направени за две дози. " Доказателствата, които имаме за резултата на двете ваксини, са при използване на две дози. Рискуваме доста при използване единствено на една доза и по-късно неизвестно по кое време да чакаме да пристигна втората доза. Не бих предложила това, би следвало да създадем и двете дози на ваксина, с цел да имаме гаранцията, която ни дават предходните клинични изпитвания, че имунната система ще развие това, което чакаме ", предизвести тя. Според нея всяка ваксина се характеризира с тъкмо избран имунен отговор, и този имунитет зависи от това от какво е направена имунизацията - вирус или бактерии.
 Държави в Европа стягат ограничаващите ограничения против Covid-19 Държави в Европа стягат ограничаващите ограничения против Covid-19
Въпреки оптимистичните вести за имунизациите редица европейски страни не престават да стягат ограничаващите ограничения. Заради високия брой...
" Не може да кажем каква е продължителността на имунитета след имунизациите, тъй като времето, при който бяха изпитва имунизациите, които влезнаха в Европа, е прекомерно къс ", сподели още проф. Мурджева. " Ориентирани сме от имунния отговор - главно антитела, само че знаем, че има и имунни кафези. Но какъв брой траят антителата и какви са имунните кафези, които пазят така наречен имунна памет, никой не може да каже към сегашния миг ", сподели още тя. " Очакванията са имунизацията да докара до продуцирането на обезвреждащи антитела и имунокомпетентни кафези ", заключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР