Най-дългогодишният министър на външните работи на Тайван, откакто островът стана

...
Най-дългогодишният министър на външните работи на Тайван, откакто островът стана
Коментари Харесай

Освобождава се една от най-трудните дипломатически длъжности в света

Най-дългогодишният министър на външните работи на Тайван, откогато островът стана демократична страна, възнамерява да освободи поста си през идващите месеци. С това ще постави завършек на своя богат на събития мандат, по време на който спомогна за доближаването на Тайпе с Вашингтон, демонстрирайки в това време непокорство към Пекин.

Джоузеф Ву съобщи, че ще се отдръпна от поста външен министър след президентските избори в Тайван през януари, без значение дали партията му ще завоюва или не. Анализ на The Wall Street Journal показва, че решението му да се отдръпна ще лиши Тайпе от умел човек отпред на външното му министерство в нерешителен миг във връзките сред Съединени американски щати и Китай. 

" Работя на този пост от съвсем шест години, а това е доста дълго време ", споделя Ву в изявление за WSJ, описвайки поста си като " евентуално най-трудната работа на външен министър в света ".

Ву служи като световен представител на Тайван в един от най-бурните интервали за острова, като оказва помощ на президента Цай Инг-уен да затегне връзките със Съединени американски щати пред лицето на засилващия се китайски напън.

Комунистическото държавно управление на Китай, което в никакъв случай не е управлявало Тайван, само че претендира, че той е част от неговата територия, се пробва да маргинализира острова, като убеждава дипломатическите си сътрудници да не признават държавното управление му и като изключва Тайпе от интернационалните органи като Световната здравна организация.

По време на мандата на Ву броят на страните, които признават Тайван по дипломатически път, се сви от 20 на 13. Поддържането на тези останали връзки е значимо, само че Тайван би трябвало да откри и нови другари заради несигурния си дипломатически статут, показва той. 

Още през първата му година като външен министър Тайван губи трима дипломатически съдружници, а през идната година - двама.

Липсата на дипломатически връзки с множеството страни постанова тайванските дипломати да правят работата си посредством неофициални пунктове, употребявайки деликатно дефиниран език. Това също по този начин може да трансформира срещи, които в различен подтекст биха протекли обикновено, в огнища на напрежение.

През август 2022 година Ву разстила аления килим за тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси - най-високопоставеното длъжностно лице от Съединени американски щати, стъпило на тайванска земя от четвърт век насам. Китай отговори на това с военна проява, като обкръжи Тайван с ракетен огън, изпрати и изтребители и военни кораби.

Разговаряйки с WSJ, Ву с горделивост споделя, че е дал повече от 300 изявленията за задгранични медии.

" Международната общественост обръща повече внимание на Тайван от всеки път ", сподели той. " Така че това е нещо, с което се гордея. "

През идващия месец в Тайван, който е централна точка на напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Китай, ще се проведат президентски избори. Водещият претендент, вицепрезидентът Лай Чинг-те от ръководещата Демократична прогресивна партия, си навлече мощни рецензии от страна на Пекин, който вижда в него последовател на тайванската самостоятелност. Двамата опозиционни претенденти дават обещание повече разговор с Китай.

При ръководството на Цай Тайван ускори връзките си с Вашингтон за сметка на Пекин. Лай, който изпитва надълбоко съмнение към китайското държавно управление, даде обещание да резервира статуквото и да следва политиката на предшественика си.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР