Най-бедната държава членка на ЕС, гласуване без ентусиазъм, предсказуемост в

...
Най-бедната държава членка на ЕС, гласуване без ентусиазъм, предсказуемост в
Коментари Харесай

„Предсказуемост в лицето на Борисов“: Световните медии за изборите в България

Най-бедната страна членка на Европейски Съюз, гласоподаване без възторг, предсказуемост в лицето на Бойко Борисов, сложни съдружни договаряния, накълцан политически пейзаж, парализа. Това са основните детайли, които построяват следизборната картина в България съгласно международните медии, които настояват, че страната ни повече няма право на неточности.

ГЕРБ завоюва изборите, само че към момента е прекомерно неразбираемо да се каже дали някогашният първенец по карате с очернен имидж ще може да сформира държавно управление, отбелязва Politico. Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и в този момент Борисов ще би трябвало да опита да образува ръководеща коалиция в един доста накълцан политически пейзаж. Необходимостта от сформиране на държавно управление обаче единствено ще бъде усложнена от " токсичната известност " на някогашния министър-председател, разяснява изданието и напомня митингите против неговото ръководство през 2020 година

Въпреки постоянно комфортните си връзки с Кремъл и съветски енергийни компании, някогашният телохранител Бойко Борисов се пробва да се показа на тези избори като проевропейски надъхан атлантик, обелязва медията. Учудващо, тя вижда естествени съдружници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция " Продължаваме Промяната ", водена от някогашния министър председател Кирил Петков, и в антикорупционната групировка " Демократична България ". И двете политически сили обаче считат Борисов за въплъщение на проблемите в страната и е извънредно малко евентуално да се съгласят да работят с ГЕРБ, в случай че Борисов не се отдръпна от политиката.

Ако ГЕРБ не съумеят да откри излаз от задънената улица, президентът Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно държавно управление до произвеждането на нови предварителни избори след няколко месеца. Според Politico позицията на самия Радев за Русия обаче е считана за двусмислена.

Според Reuters гласоподавателите, гласувайки за Борисов, са посочили, че търсят предсказуемост на фона на високата инфлация, енергийните разноски и войната в Украйна.

Резултатите обаче предвещават сложни съдружни договаряния, които може да доведат до патова обстановка в Народното събрание или даже до нови избори. И двата сюжета ще удължат политическата неустойчивост и ще покачат вероятността България да пропусне задачата си да влезе в еврозоната през 2024 година, предизвестява организацията.

Редица политическите съперници на Борисов го упрекват, че е позволил разложението на широкоразпространената корупция по време на своето ръководство, траяло едно десетилетие и завършило предходната година, усложнявайки напъните за образуване на работещо болшинство. Някои гласоподаватели в най-бедната страна от Европейски Съюз обаче виждат в Бойко Борисов непоклатимост и дипломатическа зрялост, нужни за ръководство на комплицираните връзки на България с Русия, отбелязва още Reuters.

Агенцията цитира анализатори, че този път политическите партии, осъзнавайки икономическите опасности от войната в Украйна, тежката зима, която следва, и разочарованието на гласоподавателите от политическата неустойчивост, биха могли да загърбят разликите си и да образуват технократско държавно управление.

Българите бяха призовани до урните да избират парламент за четвърти път през последните 18 месеца – невиждан интервал на политическа неустойчивост след края на комунистическия режим през 1989 година Партията на някогашния министър председател Бойко Борисов печели първото място, само че то не й подсигурява, че ще се върне на власт “, обобщава организация AFP.

Агенцията отбелязва, че българите са дали своят вот без възторг – изборната интензивност е била на исторически ниско ниво, както и през ноември 2021 година - и в мрачна конюнктура, с наближаването на зимата, която тази година се чака да е тежка поради скока на цените на силата и войната в Украйна.

Докато дебатите преди парламентарни избори последните няколко пъти минаха под знака на ендемичната корупция, то в този момент водещата тематика беше икономическата неустановеност. Инфлацията в тази балканска страна, най-бедната в Европейски Съюз, е близо 20%, показва AFP.

Анализатори, представени от организацията, разясняват, че Бойко Борисов е изолиран политически и ще има усложнения в намирането на съдружен сътрудник, макар първото място на ГЕРБ на изборите.

Припомняме, че през вчерашния ден някогашният министър председател Борисов още веднъж прикани останалите български политици " да се вразумят ", като сподели, че е отворен към всички, които пазят " мястото на България в Европейски Съюз и НАТО ".

На този декор главният му противник Кирил Петков към този момент отхвърли опцията за какъвто и да било съюз с индивида, който в неговите очи въплъщава " корумпираното минало " на България.

В същото време би трябвало да се бърза и няма място за неточности, отбелязва организацията, тъй като поредност от рецесии към този момент блокира промените, забави икономическия напредък и форсира емиграцията на младежите от страната, която към този момент загуби една десета от популацията си за едно десетилетие.

Според представени от организацията анализатори, ниската изборна интензивност се се дължи на умората на гласоподавателите и разочарованието от политиците, които не могат да образуват съдружно държавно управление.

Кирил Петков базира акцията си на обещанието да продължи напъните за премахване на корупцията, само че преобладаващата тематика за гласоподавателите бе европейската енергийна рецесия, провокирана от войната на Русия против Украйна.

Агенцията напомня изказванията на някогашния прозападен министър председател, че Русия е употребила хибридна тактичност, довела до свалянето на неговото държавно управление, което отхвърли да заплаща за газа в рубли и разгласи съветски дипломати за личност нон грата. Късно нощес Петков призна провалянето на своята партия " Продължаваме Промяната ", въпреки и с дребна разлика, и сподели, че

в този момент ГЕРБ има отговорността да образува коалиция и да ръководи страната ".

Агенцията отбелязва, че популистки и проруски обединения печелят необятен терен. Много българи са проруски настроени, което прави страната плодородна почва за нападателна агитация на Кремъл. Проруската партия " Възраждане " притегля доста гласоподаватели, с помощта на тези усеща, като за разлика от общата позиция на Европейски Съюз, нейният водач Костадин Костадинов приканва за " цялостен неутралитет " на България във войната в Украйна.

И съгласно DPA последствията от войната в Украйна, галопираща инфлация и растящите цени на силата, са доминирали предизборната акция в България. По време на акцията бяха отправени взаимни обвинявания в корупция и непросветеност, както и персонални обиди, показва DPA.

Според Bloomberg, макар успеха за Борисов, фрагментираният партиен пейзаж демонстрира, че страната може да се насочи към нескончаем интервал на политическа парализа.

Политическата изолираност на Борисов и намаляващата поддръжка за Петков значат, че пред нито един от водачите няма явен път за сформиране на държавно управление. Един нескончаем интервал на създаване на коалиция - и даже вероятността за пети избори - може да затрудни способността на България да се оправи с рекордната инфлация, проекта за приемане на еврото и последствията от съветската инвазия в Украйна, разяснява организацията.

Германският вестник Frankfurter Zeitung пък смята, че завръщането на водача на ГЕРБ се случва на фона на преместен център на властта в България. До съставянето на новото държавно управление държавните каузи ще се ръководят от длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев, а президентската институция от ден на ден се трансформира в център на властта в България, отбелязва изданието.

ТАСС и Синхуа също наблюдават изборите. Според съветската и китайската държавни осведомителни организации, “Възраждане ", която отстоява целта на националните ползи пред евроатлантическите, съвсем е удвоила резултата си по отношение на предходните избори. Това обаче очевидно няма е задоволително, с цел да бъде сериозен фактор в българската политика, кадърен да въздейства върху решенията, макар че ще бъде “добър дразнител ”.

Парламентът ще би трябвало да маневрира, като разиска въпроса за сформиране или на експертно държавно управление, или на държавно управление с краткосрочна стратегия, способна да реши най-наболелите проблеми, отбелязва ТАСС, цитирайки Михаил Миков, ръководител на 42-ото Народно заседание и някогашен водач на Българска социалистическа партия.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР