GTA V става на 10 години: Въздействието и наследството на най-голямата игра на Rockstar – и защо продължението отнема толкова време

...
Най-бързият развлекателен продукт в историята, който прави $1 милиард (£792
Коментари Харесай

Най-бързият развлекателен продукт в историята, който прави $1 милиард (£792 милиона) и най-печелившият, правен някога , оттогава GTA V е продала удивителните 185 милиона копия и е спечелила на издателя Take-Two отчетени приходи от $8 милиарда (£6,4 милиарда).

И все пак въпреки безпрецедентния успех на играта, 25 части в кинематографичната вселена ; петима британски министър-председатели; две ; и по-късно, феновете все още чакат следващата част.

Изображение: GTA V се развива в измислена версия на Лос Анджелис. Всички снимки: Rockstar Games

GTA винаги е предлагала огромни развлечения на метрополиси в САЩ, които играчите да изследват, от окияния в слънце Vice City () до небостъргачите на Liberty City (), и въпреки това разработчикът Rockstar все пак успя да извади нова игра на всеки две години.

Разликата между GTA V и нейното продължение, , е удобно най-дългата в историята на франчайза.

Джейсън Шрайер, журналист за игри в Bloomberg, казва там са няколко причини за дългото чакане.

Технологичният гуру на Candy Crush за това колко „наистина вълнуващ“ AI зарежда работата по една от най-популярните игри в света < /p>

Непрекъснато нарастващ обхват

„Rockstar имаше период през 2000-те и началото на 2010-те, когато пускаха игри почти всяка година“, казва Шрайер.

„Те имаха широко разпределение на студиа по целия свят, така че докато екип в правеше GTA, щеше да направи Red Dead Redemption (подобно голяма игра с отворен свят, чието действие се развива в стария див запад на Америка).“

Това беше период което видя GTA, родена от студиото на Rockstar, да се трансформира от причудливи 2D пресъздавания на автомобилни преследвания в холивудски стил в гигантска сила, с огромен обхват и популярност.

Преходът на франчайза в три измерения на 2 отне неговият разработчик - и воденото от политика противоречие около насилието във видеоигрите - до нови висоти.

GTA III, първият запис с напълно отворена карта за изследване, беше най-продаваната игра за 2001 г. продълженията на огъня Vice City (2002) и San Andreas (2004) постигнаха още по-голям успех, като последният продаде повече от 27 милиона копия.

Изображение: GTA III беше пусната за първи път през 2001 г. и изглежда странно по днешните стандарти. Снимка: Rockstar Изображение: GTA: Vice City отведе играчите до измислена версия на Маями, Флорида. Снимка: Rockstar

Но с нарастването на амбицията на игрите на разработчиците, особено с GTA IV от 2008 г. и Red Dead от 2010 г., които пристигнаха в ерата на високата разделителна способност на PlayStation 3 и 360, натискът върху екипите също се увеличи.

В резултат на това проектите престанаха да бъдат дело на едно студио. Вместо това офисите на Rockstar, разпръснати по света, ще работят заедно, като размерът на екипа за разработка на всяка игра ще варира от стотици до хиляди.

Това позволява още по-големи, но по-детайлни светове - но означава, че отнема много повече време за създаване.

В случая на Red Dead Redemption 2 от 2018 г., която имаше по-голяма карта от всяка предишна игра на Rockstar, разработката отне осем години. Към студиото в Сан Диего, което стои зад първата игра, се присъедини Rockstar North, базираният в Единбург екип, известен с GTA, за да гарантира, че амбициите на основателите на студиото Сам и Дан Хаузър са изпълнени.

До края около 2000 хората са работили върху играта и анализаторите смятат, че разходите за разработка са се увеличили до някъде между 170 милиона долара (135 милиона британски лири) и 240 милиона долара (190 милиона британски лири) - повече от повечето блокбастър филми.

Прочетете още:
Защо Играта Harry Potter беше толкова противоречива
Преломният момент на God Of War за достъпност
Как британският скандал промени хода на забележителната игра

Изображение: Red Dead Redemption II имаше дълга и скъпа разработка, преди най-накрая да бъде пусната < p>„Крънч култура“

Red Dead 2 имаше огромен критичен и комерсиален успех, но пускането му бързо беше последвано от доклади за „крънч култура“, според които някои хора работят по 100 часа седмично, за да получат играта приключи.

Шрайер докладва обширно за културата на компанията и казва, че отдавна е било място, където отношението е било „развълнувани сме да сме тук, правим игри, за да си изкарваме прехраната, нека спим под бюрата си и разбийте тези неща".

Той казва, че Rockstar оттогава "се опитва да направи себе си по-приятно място за работа", което може да доведе до по-малко взискателни срокове, които персоналът трябва да спазва.

< p>Компанията не е отговорила на искания за коментар от Sky News.

Безпрецедентни времена

Както всички, Rockstar също беше силно повлиян от .

Въпреки че имаше нови PlayStation и Xbox конзоли, с които да играят, геймърите пострадаха от сравнително леките 2020 и 2021 г. за издания, тъй като графиците за разработка бяха преобърнати от работа от дома и кризи във веригата за доставки.

Това даде на някои стари фаворити нов наем на life и GTA V беше сред тях. За разлика от предишните игри от поредицата, тя може да се похвали с невероятно популярен онлайн мултиплейър режим, който накара хората да се връщат и да харчат пари.

Шрайер казва, че е такава дойна крава през всичките тези години по-късно, подпомогнато от преизданията на по-нови конзоли и персонални компютри, означава, че не е имало „съвсем същата спешност“ GTA 6 да излезе от вратата.

„Направиха една от най-успешните игри на всички времена“, казва той . „Продаден е над цели франчайзи, дори някои от най-големите игри като Assassin's Creed и Final Fantasy.“

Разбира се, когато GTA 6 най-накрая пристигне, това ще стане в свят, който се е променил значително от 2013 г. насам.< /p>

И не само поради пандемията.

Изображение: GTA V е преиздадена за няколко поколения конзоли

Сатиризиране на сатиричното

Освен пресъздаването на градове в САЩ , бързи коли, полицейски преследвания и убийства, GTA е най-известен със своята сатира на американската култура.

От и до манията по консуматорството, това винаги е на носа (чаша за кафе за вкъщи, заместваща факела на Статуята на свободата, например), но отива по-далеч, отколкото повечето други игри се осмеляват.

Поредицата отдавна е умишлено провокативна, с небрежния подход на GTA III към насилието, което разтърсва страна, останала разтърсена след стрелбата в училище Columbine през 1999 г.

Не обръщайте внимание на склонността му към убийства, известността му вероятно достигна своя връх след пускането на San Andreas, когато играчите разкриха скрити интерактивни сексуални сцени. Политици и родители бяха ужасени, а Американският борд за оценка на игрите незабавно повиши класификацията си от M за зрели (17+) до само за възрастни.

Но почти 20 години по-късно писателят Тревър Странк казва, че GTA надхвърля всяка подобна критика .

„Видеоигрите са толкова културно вплетени в ежедневието на толкова много хора“, казва той.

„GTA е голяма движеща сила за това – децата израснаха с желание да ги играят когато имаше нещо странно забранено във видеоигрите с насилие, а сега тези хора са възрастни, които могат да си позволят собствена конзола, за да играят GTA.

„Всички 40-годишни бащи, които биха се оплакали от това Преди 20 години сега я играят."

Изображение: Сериалът е известен със своята сатира и насилие

Но Стрънк, автор на Story Mode: Video Games And The Interplay Between Consoles And Culture, казва, че ангажиментът на GTA към триене хората по грешния начин може да са се превърнали в един от най-лошите врагове на разработчика.

В пост-свят, сатиризирането на Америка е много по-сложно.

„Rockstar са супер заинтересовани да сатиризират света , но след това светът ги наваксва“, казва Струнк.

„С неща като американски излишък и автомобилна култура те създадоха тази почти самоизпълняваща се сатира и част от причината, поради която чакахме толкова дълго за GTA 6 е, че е трудно да се пише сатира след 2016 г.

„Изборът на Тръмп и нещата, които биха изглеждали като шега преди години, се сбъднаха.“

Дан Хаузър , един от съоснователите на Rockstar, изглежда се съгласи с това мнение по време на интервю за GQ през 2018 г., признавайки, че САЩ може да са „отвъд сатирата“. Оттогава той напусна компанията, но брат Сам остава президент.

Изображение: Играта остана на видно място по рафтовете на магазините дълго след първоначалното си пускане

Огромното изтичане на информация, което разкри посоката на играта

Разбира се , с каквито и проблеми да са се сблъскали авторите на следващата игра, те може да са бледи в сравнение с разочарованието, което са изпитали.

В това, което беше едно от най-известните пробиви в киберсигурността в игралната индустрия, десетки видеоклипове, показващи различни обири , престрелки и шофиране в открит свят бяха публикувани в онлайн форум.

Rockstar беше принуден да публикува изявление, признавайки „проникване в мрежата, при което неупълномощена трета страна е осъществила незаконен достъп и е изтеглила поверителна информация от нашите системи".

Rockstar каза, че е "изключително разочарован" да има подробности за следващата GTA, "споделени с всички вас по този начин", но .

Кадрите изглеждат потвърждение завръщане във Vice City с двама главни герои в история в стил Бони и Клайд, включително първия женски герой, който може да се играе в историята на поредицата.

За франчайз, който не е известен с прогресивното си представяне на жени - от оскъдно- облечени модели на кориците, до гореспоменатите секс сцени и посещения на стриптийз клубове - обещава да бъде страхотен момент.

Изображение: Последната игра от поредицата включваше три персонажа, които могат да се играят

„Искам да бъда жена на the edge'

Но писателят Лий Александър, чиято работа включва игри, базирани на Game Of Thrones и Love Island, се надява Rockstar да остане верен на своите трансгресивни тенденции.

„Винаги съм чувствал GTA беше обидно за равните възможности“, казва тя.

„Спомням си, че го играх като млада жена и си мислех, че изобщо не отговаряше на това как се чувствах в реалния живот, този трансгресивен етос на жестокост и снизходителното към всичко се смяташе за наистина освобождаващо.

„Ставаше дума за присмиване на грозотата на обществото – а жените също имат грозни, трансгресивни чувства.

„Да накараш една жена да ръководи е било тенденция в игрите от 10 години насам – но винаги има предположение, че трябва да има положителна интерпретация.

„Но познайте какво: жените искат да карат полицейски коли и също да се ядосват! Има много неща, за които да се ядосваме тези дни.

„Искам да играя GTA като жена на ръба, жена, която е завладяна от училищното бягане, шофиране през трафика със спирала, стичаща се по лицето ми, прегазване на протестиращи пред клиниката за аборти, трошене на прозорци и минаване на танкове върху полицейски коли."

2022: Протестиращите срещу абортите са със сълзотворен газ

Това е изопачена фантазия за власт, на която Александър вярва, че много жени с радост ще се отдадат.

Не е нужно да търсите далече в уебсайтове за стрийминг като YouTube и Twitch, за да намерите геймърки, които играят безкрайно популярния онлайн режим на GTA V, който позволява на играчите да създават лични аватари, с които да извършват безсмислени разрушения.

< p>„Истинските играчи на GTA от известно време изразяват различни идентичности в играта“, казва тя.

„Самите Rockstar са тези, които закъсняват за партито.“

Изображение: Игра магазините бяха претъпкани за среднощното пускане на GTA V през септември 2013 г.

За съжаление на феновете, дългото чакане Rockstar да се присъедини към партито все още трябва да измине.

Скорошно обаждане за приходите на издателя Take-Two предположи, че компанията очаква „рекордни нива на оперативна ефективност“ през следващата финансова година – .

Но това означава, че може да пристигне чак през март 2025 г. – а Шрайер от Bloomberg казва, че играта е „огромна и dense scope" означава, че дори това може да е оптимистична дата.

Но отсъствието кара сърцето да расте повече и вероятно никога не е имало толкова много очакване за игра като тази.

Когато GTA най-накрая се завръща, историята показва, че феновете няма да отнемат много време, за да го докажат.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР