Навръх Деня за памет на най-острия български ум, публицистиката му

...
Навръх Деня за памет на най-острия български ум, публицистиката му
Коментари Харесай

Свобода на словото? Махнаха и разобличителя си Ботев от учебниците

Навръх Деня за памет на най-острия български разум, публицистиката му се оказа неуместна за ръководещите.

111-о място по независимост на словото при 36-о преди 10 години, подпечатано с отчет на Държавния департамент – външното ведомство на Съединени американски щати.

И това ни е доста, откакто и публицистиката на Ботев отпадна от учебниците и то точно на Деня за памет на най-острия български разум. Защо? Ами тъй като директната му тирада, която звучи като да е писана за днешния ден се оказа неуместна за ръководещите безкнижници. Искате доказателство? Прочете това:

„ Тука се подиграват с парцелът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човеческо съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като последния виновник и чакаш второто дохождание на Месия, с цел да добиеш премия за своите петивековни премеждия! Какво желаете от сходен народ?

Той е плебей, и плебей категоричен, и аз имам цялостното човеческо право да го прокълна от сичкото си сърце и душа, в случай че той и отсега нататък остане по този начин безучастен кьм своята горчива орис. Проклет да е, в случай че той не въстане срещу своите кръвопийци! “.
Хр. Ботев
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР