Навлязохме в астрономическата есенна 23 септември, а в същия ден

...
Навлязохме в астрономическата есенна 23 септември, а в същия ден
Коментари Харесай

Изпращаме септември и посрещаме октомври с хубаво време

Навлязохме в астрономическата есенна 23 септември, а в същия ден температурата в София доближи 33 градуса. Итова бе най-топлият септемврийски ден тази година. Казваме това, тъй като до края на месеца не се чакат толкоз високи температури.

Разбира се, през годините сме имали и по-горещи септемврийски дни, в това число и по-късно през септември.

Заради високо атмосферно налягане с център над Европейска Русия и Украйна, времето надБалканите, у нас и в по-голямата част от Европав идващите десетина дни остава умерено, най-вече слънчево и смалка възможност за превалявания. Евентуално повече облаци и слаби валежи може да има към края на седмицата по Черноморието. Но това ще е за малко и е допустимо да не се осъществя.

Над останалата част от страната в идващите дни, в това число и президващите събота и неделя - 30 септември и 1 октомври, времето се чака да е хубаво, меко, най-вече слънчево и умерено.

Такова ще се задържи и през идната седмица,при това част от моделите демонстрират и малко по-високи дневни температури. Но с навлизането в октомври ще чакаме и първите по-сериозни захлаждания. За момента, не се вижда есенен мраз, най-малко в идващите 10 дни, само че част от моделите дават значително захлаждане след 8 октомври.

Разбира се към тази прогноза би трябвало да се отнесем с внимание, интервалът е прекомерно дълъг, с цел да има сериозен късмет да се сбъдне.

Така или другояче през октомври ще забележим първите есенни студове и през октомври ще отчетем и първите утринни температури, които ще са под нулата. В региона на София всяка година, с дребни изключение, през октомври се мерят негативни утринни температури. До минус 3, даже минус 5 градуса. По-често това се случва в третата десетдневка на месеца.

Припомняме ви, че през октомври е валял и сняг по високите западни полета, само че това се случва рядко и в последните години не се следи. Но октомври може да ни сервира и типично зимни изненади. Макар и малко евентуално.

Като казахме зимни изненади, да забележим какво споделят огромните метеорологични центрове за идната зима.

В изискванията на разрастващо се Ел Ниньо в екваториалните елементи на Тихия океан, прогнозите за зимата в Европа остават почти същите - малко по-топли условия, малко повече превалявания. Това се отнася и до региона на Балканския полуостров. Това значи повече сняг в планините, а дали ще забележим и повече сняг в равнините остава незнайно. Зависи от температурния режим.

Да подчертаем, това са предварителни прогнози, а какво тъкмо ще се случи, предстоида забележим.

Сега остава хубавата прогноза за идващите дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР