Навлизането на технологиите от пето поколение (5G) в Швейцария провокира

...
Навлизането на технологиите от пето поколение (5G) в Швейцария провокира
Коментари Харесай

Ропотът срещу 5G мрежите в Швейцария се засилва

Навлизането на технологиите от пето потомство (5G) в Швейцария предизвика гнева на тези, които се опасяват от въздействието на електромагнитното им лъчение върху здравето, а това кара кантоните да замразяват построяването на антени на фона на подготвян народен митинг.

След Южна Корея Швейцария е една от първите страни в света, която се впуска в създаването на мрежата от пето потомство - мобилната инфраструктура, която е в сърцевината на софтуерно опълчване сред Съединени американски щати и Китай.

Доста надалеч от този конфликт на титаните, швейцарски жители се опълчват на нейното създаване, заплашвайки да предизвикват референдум, както може да се направи в тази страна, известна със системата си за директна народна власт.

В началото всичко изглеждаше обещаващо за 5G. През февруари Швейцария направи огромна стъпка, като разпредели честотите за мобилната телефонна връзка сред три оператора ( " Солт " (Salt), " Сънрайз " (Sunrise) и " Суиском " (Swisscom), генерирайки доход от близо 380 млн. швейцарски франка (350 млн. евро).
След това главните телефонни оператори от време на време се надпреварваха с телевизионни спотове и улични реклами, с цел да разгласят навлизането на най-новата мобилна технология в градовете, провинцията и даже в планинските райони.

В началото на юли 334 5G предаватели към този момент са били в употреба по данни на федералните управляващи.

Референдум

След триумфалното начало в този момент 5G технологията е изправена пред разрастващо се неодобрение, изключително във френскоговорящия район на Швейцария. Поставени под натиска на интернет петиции, в множеството случаи инициирани от жители, няколко кантона преустановиха процедури по създаване на антени в името на предпазливостта като Женева, Во, Фрибур и Ньошател. Замразяването обаче се отнася единствено до построяването на нови антени, защото операторите могат да преобразуват без позволение 4G антена в 5G. " Суиском " да вземем за пример твърди, че до края на годината ще покрие 90 % от популацията.

Федералните управляващи обаче се притесняват, че ропотът против 5G се ускорява, и предизвестиха, че всеки " мораториум " - по-радикална мярка от замразяването на разрешителните за градеж, по която някои кантони би трябвало да се произнесат - би могла да бъде атакувана в съда.

Противниците на 5G обаче не губят вяра: за 21 септември е планувана проява пред постройката на държавното управление в Берн, приготвя се и референдум, изясни Коко Таш-Берте от сдружението " Фрекуенсия " (Frequencia). " Има членове на Народното събрание, които са на наша страна. Мисля, че болшинството от жителите са с нас ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Според съперниците на 5G тази мобилна технология носи невиждани опасности, изключително за здравето и околната среда. Те упорстват за народен мораториум и за по-голямо разчитане на оптичните кабели.
Оливие Паю, който показва един път месечно пред Организация на обединените нации против 5G технологията, признава, че още не е потвърдено, че електромагнитното лъчение провокира ракови болести, само че споделя, че страда от свръхчувствителност към него - патология, която не е приета от всички страни.

Изключително авторитетната швейцарска Федерация на лекарите също приканва за нерешителност, като изяснява, че " до момента в който не бъде научно потвърдено, че повишението на в този момент допустимите пределни стойности на радиация не въздейства върху здравето, би трябвало да се откажем от тяхното увеличение ".

Проучвания

В Женева борбата се води от Даниел Бухс - доктор, който е и народен представител в кантоналния парламент от центристката Християндемократическа партия на Швейцария. " Чакаме съществено без значение проучване, което да покаже има или няма риск от щета за популацията от 5G ", с цел да се избегне скандал, какъвто беше казусът с азбеста ", споделя той, наблягайки, че Световната здравна организация (СЗО) е почнала изследване.

Говорител на СЗО удостовери пред Агенция Франс Прес, че профилираната организация на Организация на обединените нации " сега прави оценка на рисковете за здравето, свързани с излагането на радиочестотни полета ".

В Берн експертна група, натоварена със задачата от държавното управление, също прави изследване. Нейният отчет, който се отнася за " радиационните опасности в кратковременен и средносрочен проект, по-специално в подтекста на въвеждането на 5G ", трябваше да бъде оповестен преди началото на лятото. Той обаче бе занимателен " с оглед мащаба на задачата ", обясниха от федералната работа по околната среда.

Това отсрочване провокира гнева на съперниците на 5G, съгласно които държавното управление може да се е поддало на възможен напън. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР