“Навлизаме в най-опасното време от десетилетия насам “– това са

...
“Навлизаме в най-опасното време от десетилетия насам “– това са
Коментари Харесай

JP Morgan: Китай държи ключа за мира в Израел

“Навлизаме в най-опасното време от десетилетия насам “– това са думи на Джейми Даймън, шефа на най-голямата комерсиална банка в Съединени американски щати - JP Morgan, след публикуването на резултатите на финансовата институция за третото тримесечие на тази година.

Даймън е един от най-опитните топ банкери в света, който съумя да прокара сполучливо банката през трагични финансово-икономически рецесии, само че този път, по време на представянето на резултатите, изглеждаше много по-изморен и несъмнено мощно обезпокоен от геополитическата конюнктура в света, най-много от споровете в Украйна и Газа.

Влошаването на интернационалната конюнктура, съгласно него, ще докара до нов растеж на храните и енергийните първични материали, което в симбиоза с „ най-големите бюджетни дефицити в спокойно време “ и към този момент прекомерно високите лихвени проценти, мъчително стоварили се върху плещите на компаниите и семействата, бяха главната причина за забележимото напрежение, с което той приказва.

Позицията на Иран

От най-съществена значимост за развиването на спора в Газа е позицията на Иран, които публично са най-големите спонсори на “Хамас ”, и несъмнено без средствата им подобен вид терористична офанзива е безусловно невъзможна.

Ето по тази причина, в този ред на мисли би трябвало да споменем и няколко неща за стопанската система на Иран. Иран съумя да доближи равнищата си на среднодневен рандеман на нефт от 3,15 милиона барела от 2018 година. Доказаните петролни запаси на Иран възлизат на 10% от международните петролни запаси. Иран, също по този начин, има и вторите по величина запаси на природен газ в размер на 33,6 трилиона кубически метра, на второ място след Русия. Те съставляват 17,09% от световните газови запаси. Трябва наложително да се означи, че липсват публични данни за експорта на ирански нефт. Според разнообразни източници главната част от износа минава през Венецуела.

Важно е и да отбележим, че сега Русия и Иран са в извънредно близки политико-икономически взаимоотношения. Да не забравяме, че Иран публично поддържа (и с действителни военни доставки) съветската експанзия по отношение на Украйна. Безспорно, в случай че двете страни решат да наложат огромни ограничавания в експорта си на нефт и газ, ще станем очевидци на сериозна световна енергийна рецесия, само че дали това е допустимо да стане? Отговорът е – по-скоро не.

Защо?

Над 50% от приходите в бюджета на Иран са от експорт на нефт и над 80% от валутните запаси на страната са от експорт на енергийни първични материали. Между другото имаше огромна възможност през август да бъдат размразени над 6 милиарда $ принадлежащи на Иран в Южна Корея от страна на Съединени американски щати, само че с оглед настоящата обстановка това няма по какъв начин да стане. Определено това бе, въпреки и дребна, положителна стъпка за възстановяване на взаимоотношенията сред Вашингтон и Техеран.

В Русия обстановката с приходите в бюджета е прекомерно сходна – над 45% от приходите за 2022 година са от експорт на нефт и над 60% от експорта на страната идва от износа на енергийни първични материали.

Шансове

В тази толкоз заплетена обстановка, колкото и необичайно да звучи, с най-големи шансове за сполучливо ходатайство е Китай. Китайците имат извънредно богат опит в посредничеството за разрешаване на спорове сред страните в района на Близкия изток. Само да напомним, че през февруари тази година имаше среща сред водачите на Китай и Иран за намаляване на напрежението сред Иран и Саудитска Арабия, които сега са на страната на Хамас.

От друга страна би трябвало да споменем и обстоятелството, че израелците са едни от най-успешните бизнесмени в Китай с забележимата поддръжка на формалните управляващи и се употребяват несъмнено с тяхното доверие.

В този район Китай е и един от най-големите вложители и в действителност става въпрос най-много за стопански интерес при решаването на този спор. Знаем, че Китай има дълготрайни контракти за импорт на газ и нефт от Иран и Русия. Специално с Иран китайците имат 20 година капиталова стратегия в размер на 20 милиарда $, против която подписаха договорите за импорт на нефт на мощно занижени цени по отношение на интернационалните. Въпреки директните закани от страна на върхушката в Техеран, че в случай че Израел навлезе във вътрешността в палестинската територия, това може да въвлече непосредствено и трети страни във войната, няма по какъв начин на практика да не се съобразят и с позицията на Китай, за която към момента няма обществена информация.

Последствия

Китай има забележителен интерес да се намеси интензивно в решаването на спора още през тази седмица. Чисто стопански, страната сега е в цикъл на мощно изстудяване и рецесии с толкоз евентуален световен унищожителен заряд сигурно ги напрягат.

Допълнително ще забележим нови търговски ограничавания за китайските артикули от страна на Съединени американски щати и Европа, което добавя отрицателната картина. Активната роля на Китай за решаването на спора ще направи допустимо отлагането на комерсиалната война с Европа и Съединени американски щати, и в това не би трябвало да има никакво подозрение.

Започващата седмица несъмнено ще бъде от сериозна значимост в каква посока ще се развие войната в Газа. Жаждата за възмездие от двете страни постанова активизирането на целия интернационален запас за решение на горещия проблем и то с водещата роля на Китай. В противоположен случай следствията ще са безусловно непредвидими./ telegraph.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР