„Навикът да даваш може да се корени в доброто ти

...
„Навикът да даваш може да се корени в доброто ти
Коментари Харесай

Знаците, че сте в едностранна връзка и давате много повече, отколкото получавате

„ Навикът да даваш може да се корени в положителното ти сърце, само че всеки от нас би трябвало да употребява това качество рационално. Рационалното мислене на човек му споделя по кое време да даде, какво да даде и на кого да го даде, без да предизвиква щета на себе си и другите. “

Мишел Роя Рад

Когато сме влюбени, сме великодушни. Щедри на любов, на доверие, на взаимни отстъпки, способни сме да пренебрегнем себе си единствено и единствено да създадем индивидът до нас благополучен. Защото тогава и ние се усещаме щастливи!

Но, в случай че единствено ние го вършим, едностранно, а насреща не получаваме реципрочност, какво се получава тогава? Това ли е любовта или нещо изначално сме тръгнали в неправилна посока?

Психолозите разделят хората условно на три категории: такива, които обичат да дават, такива, които обичат да получават и такива, които обичат и да дават, и да получават.

Повечето хора спадат към третата категория и това е отлично – да умееш и даваш, и да получаваш!

Но когато попаднете на човек, който може единствено да взима, без да дава нищо в подмяна, това може да се трансформира в същинска злополука. И би трябвало да се противопоставите.
5 съществени знака, че във връзката си давате повече, в сравнение с получавате
Хората, които са предразположени да дават, са сърдечни, безкористни и съпричастни. Но в даден миг даването може да стане контрапродуктивно и нездравословно.

Защо е толкоз значимо да се откри баланс? Защото не е почтено да бъдете употребявани. Това е най-малкото. Следват още претекстове. Например, че по този метод вършиме вашия сътрудник безусловно подвластен и неприспособим да носи отговорност, а това не е нито в негова изгода, нито във ваша. И по този начин, дано забележим знаците.
Почти в никакъв случай не казвате „ не “
Ако не умеете да казвате „ не “, това е нездравословно. Случвало ли ви се е да се съгласите с нещо, даже да се усмихнете, макар че вътрешно не сте съгласни? Ако да, тогава това е сигурен знак за вашата несъразмерна отдаденост. Помнете, че имате право да кажете „ не “, със или без пояснения.

Опитайте следното: отговорете малко, учтиво и решително. Например: „ Много съм заета в този момент. Ще би трябвало да се оправиш самичък. "
Никога не намирате задоволително време за себе си
За страдание, безкористните каузи не стопират времето. Всички имаме свои лични неща за правене, хора, с които да се срещнем и места, на които да отидем. Всеки от нас има потребност от време за сън и за развлечение.

Почивката и желанието за релакс са нашата човешка нужда, а не алтернатива. Вашият мозък и тяло би трябвало да бъдат заредени със мощ и сила, с цел да сте продуктивни и щастливи. И това те е каприз, а физиология! Ако ясно осъзнавате, че вършите всичко във вашата връзка и сте поели незабелязано всички задължения, което ви оставя без минутка свободно време, би трябвало да се осъзнаете.

Важно е да отделяте най-малко час-два за себе си. Време, което си е единствено ваше. През това време не трябва да обслужвате ничии ползи, нито да вършиме каквото и да било друго. Партньорът ви би трябвало да знае, че не може да сте непрекъснато на негово разположение.
Вие сте единственият основател на сантиментални изненади
Вашият сътрудник се радва, когато сте се постарали да приготвите вкусно ядене, да подредите красиво масата и да запалите свещи. Но в никакъв случай не дава отговор на вашите начинания по сходен метод. Приема това за даденост и смята, че не е значимо да прояви реципрочност.
Винаги вие решавате зародилите проблеми
След тежък работен ден нямате самообладание да си починете. Но тъкмо тогава нещо все би трябвало да се свърши. И вие го вършиме, лишавайки се от заслужена отмора. Или, когато е изникнал непредвиден разход, вие сте индивидът, който самичък търси решение. Обръщате се към другари и сътрудници за помощ, а вашата половинка просто чака да решите казуса.
Личното ви благополучие е под въпрос
Въпреки че даващите се радват да оказват помощ на другите, по природа те са също толкоз хора, колкото и всеки различен.

Повишените равнища на стрес и адреналин могат да доведат до непредвидени последствия, в това число промени в химията на мозъка.
Как да се измъкнем от този обаян кръг?
Промените в връзките, изключително, в случай че разчитате на трайни резултати, в никакъв случай не стават бързо. Щом сте докарали нещата дотук, ще би трябвало да потърпите, с цел да излезете от неприятната обстановка и да възвърнете салдото. Постепенно възлагайте от ден на ден отговорности на вашия сътрудник, поучават психолозите. Изисквайте той да се оправя с тях, по този начин, както и вие се справяте с вашите. Най-вероятно ще срещнете съпротивата му. Но би трябвало да деянията неотстъпчивост.

Ако опитате всичко и прогрес въпреки всичко няма, може би е време да се замислите дали сте с верния мъж. И дали сте съгласни да прекарате целия си живот сами, грижейки се за всичко и рушейки здравето си.

Автор: Лора Костова, основен редактор на happy-woman.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР