Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл 210

...
Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл 210
Коментари Харесай

Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл

Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл 210 години от рождението на Луи Брайл означиха Националното читалище на слепите, което носи неговото име, и Столичната библиотека. Луи Брайл губи зрението си, когато е напълно дребен, а едвам на 16 основава писмеността за незрящи, пригодена за хора от целия свят, която и в днешния цифров свят им оказва помощ да бъдат свободни и независими, когато четат и пишат.

 
Луи Брайл е неизмеримо дете, само че още на три години ослепява след случай в работилницата на татко си. Въпреки това приключва локалното учебно заведение и е изпратен да учи в открития неотдавна институт за слепи хора в Париж, споделя Спас Карафезов, ръководител на Националното читалище на слепите " Луи Брайл “.

 
" 1825 година институтът се посещава от един капитан от армията на Наполеон, който подготвил така наречен ноктюрно писмо, с цел да може бойците да четат заповедите на началниците с пръсти без да палят факлите, тъй като врагът познава позицията им. Но децата разучават това писмо от 12 точки в сходство с латинската писменост, само че не се получава нищо. Тогава хрумва на това младо 16-годишно момче гениалната концепция да махне част от точките, да избере единствено шест и да ги подреди. Това е един талантлив код ", описа Карафезов.

 
Брайловата писменост е пригодена за хората по целия свят, а у нас е пренесена от Русия през 1906 година. Тя дава опция на незрящите хора освен да пишат и да четат, те могат да го вършат артистично и въздействащо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР