Навършват се 20 години от, при която загинаха 12 български

...
Навършват се 20 години от, при която загинаха 12 български
Коментари Харесай

20 години от трагедията в Лим

Навършват се 20 години от, при която починаха 12 български деца.

Вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие във възпоменателната гала край сръбското село Гостун за 20-годишнината от злополуката. На отбелязването участваха още представители на локалната власт от Сърбия и Черна гора, тогавашният черногорски президент, кметът на град Свищов, откъдето са починалите деца, дипломати и спасители от съдбовната нощ.

" 20 години се питаме къде сгрешихме ние, възрастните, за какво поради нашите неточности на прага на своя живот си отидоха най-невинните. Всяка година търсим отговора на нашата лична отговорност ", съобщи Йотова на възпоменателното отбелязване в Бело поле.

Дано в името на паметта на нашите деца да сме научили уроците си, посочи още тя.

Вицепрезидентът благодари на локалните управляващи от Бело поле, Черна гора, и Приеполе, Сърбия, на пожарникарите, лекарите, медицинските сестри и елементарните хора.

" Такава всеотдайност може да има единствено от братя за братя. В онази трагична нощ нямаше разделяне на нации, етноси, религии, имаше единствено човечност. Крехко е положителното в свят на рецесии, войни, спорове. Но тази сподели, че колкото и нежно да е, то е присъщо единствено на индивида и неговите корени са доста дълбоки. А паметта и гласовете на децата ни споделят - колкото и да ни е тежко, колкото и от време на време да са хлъзгави човешките полезности, пазете тази добрина ", уточни Йотова.

Тя напомни, че спасителите на децата бяха удостоени от президента Георги Първанов с медал " Мадарски конник " и получиха българско поданство за своите заслуги.

Години по-късно самата Йотова връчи на публична гала в Гербовата зала българските документи за идентичност на един от спасителите - Сафет Баличевац.

След нещастието беше основана Фондация " Ангели от Лим ", която връчва стипендии за достижения в науката, културата, спорта. Благодарение на нейната активност и на напъните на доста хора беше изменена нормативната уредба за провеждането на училищен екскурзии.

Припомняме, на 4 април 2004 година група от 34 възпитаници и 16 възрастни се прибира с рейс от екскурзия в хърватския град Дубровник. Към 22.00 ч. българско време на завой на планински път водачът изгубва надзор и транспортното средство пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Преполе в Сърбия.

При избавителните интервенции са избавени 38 души . Загиват обаче 12 деца - Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Светослав Колев, Глория Георгиева и Юлиян Манзаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР