Науката не стои на едно място. В Щатския университет на

...
Науката не стои на едно място. В Щатския университет на
Коментари Харесай

Как компютрите помагат при изучаването на черните дупки

Науката не стои на едно място. В Щатския университет на Луизиана физици са основали симулация на черна дупка, обвързвана с бяла дупка. За да създадат това, те са употребявали нелинеен оптичен материал, който може да възпроизведе резултата на хоризонта на събитията и радиацията на Хокинг.

Така те съумяха да потвърдят, че има квантово усложнение сред излъчването и вътрешността на черната дупка. С течение на времето всяка черна дупка последователно се изпарява заради голям брой квантови резултати. В същото време излъчва радиация на Хокинг и също по този начин губи маса.

Самите частици, които отиват все по-далеч от хоризонта на събитията, са квантово оплетени с недрата на черната дупка. Разбира се, това е невероятно да се тества на процедура. Най-малкото тъй като радиацията на Хокинг е слаба и затова се губи измежду другите ярки източници на радиация.

Като цяло, казано в резюме и по-ясно, учените демонстрират, че посредством осветление на аналогови хоризонти на събития с фотони е допустимо да се усили заплитането в радиацията на Хокинг. Тоест, частиците, които изхвърчат от черната дупка, в действителност са били в нея. И всичко това с помощта на компютърното моделиране. Оказва се, че даже черна дупка от време на време става бяла.

И това не е първият път, когато с помощта на технологията е допустимо да се изследват черни дупки.Преди три години учени от Принстънския университет съумяха да основат неповторим микрочип, който имитира структурата на пространство-времето в черна дупка или дребна двуизмерна галактика.

" Обикновените компютри по принцип не могат да изчислят държанието на комплицирани квантови материали и системи. Опитахме се да създадем устройство, което ще принуди природата да направи тези калкулации вместо нас. Този чип ще ни разреши да мислим по какъв начин можем да " вградим " квантова механика в извити пространства “, споделя Алисия Колар от Принстънския университет (САЩ).

Така учените съумяха да основат чип, в който вмъкнаха доста свръхпроводници. Те от своя страна играеха ролята на вълноводи, по които могат да се движат частици светлина, генерирани от микровълнови източници. Тогава всичко това взаимодейства между тях. Чиповете към този момент оказват помощ за отключване на тайните на черните дупки, в това число по какъв начин те се изпаряват под въздействието на радиацията на Хокинг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР