Научен екип от професори, доценти и доктори по икономика и

...
Научен екип от професори, доценти и доктори по икономика и
Коментари Харесай

Научен екип от ВУЗФ предлага на МС мерки за справяне с икономическата криза, свързана с COVID-19

Научен екип от професори, доценти и доктори по стопанска система и финанси от Лабораторията за научно-приложни проучвания /VUZF Lab/ към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) излезе с проект от ограничения, с които страната да се оправи с все по-реалната икономическа рецесия, идна поради пандемията с COVID-19, оповестяват от висшето учебно заведение.

В проекта екипът на VUZF Lab предлага някои дейности, които могат да бъдат приложени от страната и финансовите институции, с цел да се резервира жизнеспособността на българската стопанска система, без това да повлияе отрицателно върху държавния бюджет.

Владислав Горанов: Не е моментът за категоричен базов приход

В рамките на 40 страници специалистите обрисуват едни от най-важните стъпки, които да бъдат подхванати. Подкрепа за обезпечаването на непоклатимост на финансовата система и въвеждането на подобаващи механизми за финансово подкрепяне на засегнатите браншове, разсрочването на отговорности към страната за подкрепяне на засегнатите бизнес действия, както и насърчаването на производството на жизненоважни браншове, са част от рекомендациите.

От VUZF Lab оферират и механизми, посредством които да се насърчи заетостта в изискванията на рецесия, както стимулиране на финансовите пазари и потребление на механизмите на застрахователните сдружения.

"Именно тласъците за обезпечаване на настоящ финансов пазар е решение за бързото възобновяване на бизнеса от загубите, които актуалната рецесия ще донесе ", пишат в рекомендациите си учените от ВУЗФ. Те оферират да се сътвори Фонд за непоклатимост на финансовите пазари с начален капитал от 50 млн. лева, чиято цел е да подкрепя обществени сдружения, които емитират акции и облигации.

Друга мярка за поддръжка на финансовите пазари в проекта е да се работи върху предлагането на данъчни тласъци за играчите на пазара. От VUZF Lab предлагат страната да изиска от избрани надзорни органи /БНБ, КФН, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и др./ лист с съответни оферти за понижаване на административната тежест върху предприятията за период от шест месеца, както и да се направи всичко допустимо за облекчение на условията и за удължение на периодите по процедури за кандидатстване по европейски планове и стратегии.

"Целта е обезпечаване на действителни и необятни благоприятни условия за оптимално ефикасното кандидатстване и надлежно - достъп до безплатна финансова помощ на евентуалните бенефициенти от другите браншове на стопанската система, като с изключение на за частния бранш, това се отнася и за обществения ", показва научно-преподавателският експертен колектив на ВУЗФ.

Менда Стоянова: Първо оказваме помощ и раздаваме, а след това разделяме

Целият проект с ограничения е оповестен в уеб страницата на VUZF Lab - www.vuzflab.eu. Той е изпратен до Министерския съвет и до всички основни държавни институции, работодателски организации, асоциации и синдикати. Изготвянето му е част от задачата на Лабораторията за научно-приложни проучвания на ВУЗФ да бъде в интерес на българската стопанска система посредством теоретичен капацитет и създаването на новаторски и ефикасни решения. В тежък миг като сегашния, когато целият свят е изправен пред невиждана здравна пандемия и световна икономическа криза, екипът на VUZF Lab се стреми да даде безплатно своя принос, с цел да помогне утрешният ден да бъде по-благоприятен за жителите на България, показват от ВУЗФ.

Преподавателите от лабораторията провеждат и специфични корпоративни образования за компании в разнообразни области, измежду които финанси, обезпечаване, пенсионно обезпечаване, бизнес мениджмънт, ръководство на човешките запаси, недвижими парцели, фондова борса и финансови пазари, ръководство на еврофондовете, счетоводство и одит, данъчно право, трудово право, GDPR, ръководство на риска, организационно държание и бизнес логика на психиката, и бизнес връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР