Научен екип от NTU разработи иновативна технология за охлаждане на

...
Научен екип от NTU разработи иновативна технология за охлаждане на
Коментари Харесай

Охлаждат сървъри с пръскане на течност директно върху чиповете


Научен екип от NTU създаде новаторска технология за изстудяване на сървъри
(снимка: Технологичен университет Нанянг)

Изследователи от Технологичния университет Нанянг в Сингапур (NTU) създават нова технология за течно изстудяване на сървърен хардуер. Специално диелектрично съединяване във тип на течност се разпръсква непосредствено върху процесори те и други съставни елементи.

Прототипът на системата, създаден под управлението на професор Уонг Тек Ненг, е 24U долап, съдържащ 12 сървъра, споделя за нововъведението Datacenter Dynamics. По време на опита откривателите разпръснали течност непосредствено върху чиповете в сървърите.
още по темата
Дюзите пръскат диелектрична течност с неизяснен състав върху чиповете, тя се изпарява и намалява температурата на съставените елементи. След това течността се кондензира и събира за повторна приложимост, т.е. системата работи в режим на затворен цикъл.

Повечето сървъри в актуалните центрове за данни имат въздушно изстудяване, само че доставчиците на съоръжение търсят различни подходи с по-висока успеваемост. Така да вземем за пример, GRC (Green Revolution Cooling) предлага потопяеми еднофазни течни охлаждащи системи за центрове за данни.

Подобна технология създават също Submer и Asperitas. А компанията Zutacore предлага неповторима двуфазна система за течно изстудяване, подобаваща за потребление с чипове с TDP от 900W или повече.

Експертите на NTU настояват, че техният метод, за разлика от потопяемите или двуфазните системи за изстудяване, не изисква потребление на огромни резервоари, тръбопроводи и радиатори. В допълнение, препоръчаното решение е елементарно за мащабиране и адаптивно към модерните центрове за данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР