Националното сдружение на частните болници изрязана несъгласие с твърденията на

...
Националното сдружение на частните болници изрязана несъгласие с твърденията на
Коментари Харесай

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Националното съдружие на частните лечебни заведения изрязана противоречие с изказванията на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, че Здравната каса заплаща на частните лечебни заведения медикаменти на по-високи цени в сравнение с държавните и общинските лечебни заведения.

Според тях изказванията на доктор Дечев уронват престижа на частните лечебни заведения.

От сдружението показват, че в случай че това е правилно, то НЗОК е нарушила нормативната уредба, тъй като тя не прави разлика сред лечебните заведения според от собствеността им.

Те акцентират, че цените, на които Здравната каса заплаща медикаментите, са контролирани с Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули, която не разрешава на НЗОК да заплаща цена над записаната.

Цената на едно лекарство може да се записва единствено в случай че е по-ниска спрямо тази в 10 европейски страни и след договаряне на наложителна отстъпка, разясняват от сдружението и допълват, че в случай че фактически има случай, в който едно лекарство е платено на цена 7 пъти по-ниско от записаната в Позитивния лекарствен лист, това говорело за тежка инсуфициенция* на Наредбата, регулираща цените и налагало незабавната ѝ смяна, което трябвало да се инициира точно от доктор Дечев.

От сдружението показват, че в случай че шефът на НЗОК счита, че някоя болница е нарушила нормативната уредба, той има права да я глоби. Те приканват доктор Дечев да уточни на кои лечебни заведения, по кое време, за кое лекарство и на какви цени са били платени от НЗОК и по какъв начин са били глобени.

Некоректно е да се хвърля обвиняване към всички частни лечебни заведения, доста от които въобще не извършват действия, свързани с лекарствено лекуване на злокачествени болести, декларират те.

Относно обвиняванията за лобистка корекция на закона, позволяваща на частните лечебни заведения да не организират публични поръчки, от сдружението напомнят, че дефиницията на понятието " публично-правна организация " е дадена от Директива 2014/24/ЕС, т.е. Дечев упреквал в лобизъм Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа.

Няма да позволим частните лечебни заведения да бъдат изкупителна жертва за споровете в изпълнителната власт, безапелационни са те и допълват, че са подготвени да дават съответни оферти за възстановяване на нормативната уредба.

От сдружението са изпратили и петиция до премиера Бойко Борисов, в която показват, че изказванията на доктор Дечо Дечев са спекулации, с които той си прави обществен ПиАр, заради което упорстват да му бъде потърсена отговорност.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че Българска социалистическа партия ще сезира основния прокурор поради изявлението на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските жители, обявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък обявиха, че не са били известени от шефа Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани лекарства. /news.bg

*недостатъчност - бел.ред.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР