Националното състезание по дебати ще се проведе днес и утре

...
Националното състезание по дебати ще се проведе днес и утре
Коментари Харесай

Националното състезание по дебати ще се проведе днес и утре в София

Националното съревнование по диспути ще се организира през днешния ден и на следващия ден в София. Състезанията " Дебати " са игри с учебен темперамент, при които участниците дискутират разнообразни общественозначими тематики. Състезателите са разграничени на тимове, които са наречени " Правителство " и " Опозиция ". Те дебатират по заложени от уредниците тематики, а особено назначени съдии дефинират тимовете спечелили.

Това съревнование се провежда за седма поредна година в София.  Формата е с по четири тима с по двама участника, а тематиките се задават 15 минути преди кръга да стартира, тъй че хората да имат стеснен интервал от време, в който да могат да изнесат техните тези. Идеята е преди този момент хората да се интересуват от събития, които са в нашата общност, да четат за тях, да наблюдават забавни неща и надлежно, когато пристигна времето да им се даде тематика от всякакво естество и те да имат някакви познания или някаква базова логичност, с която да се аргументират и да защитят тезите си. Забранено им е да употребяват интернет или всякаква форма на електронна връзка,  споделя Румен Маринов, един от уредниците и продължава:

Позволено е, в случай че си водят мемоари в бележници, вероятно да употребяват тях, само че множеството дебатьори, в случай че не и всички, в никакъв случай не употребяват това, т.е надяват се на тяхната персонална обща просвета и се надяват на техните умения да могат да извличат една тематика като я чуят.

Гледаме, слушаме парламентарните диспути у нас и по света и доста постоянно сме разочаровани, тъй като нашите избраници постоянно нападат не характерни позиции, а по-скоро персони. Смятаме, че методът, по който те се изричат или по някакъв метод структурират причините си за някаква политика, доста постоянно не е задоволително бездънен, не е това, което бихме желали да забележим, когато в действителност би трябвало да се осведомяваме по даден въпрос, и това е нещото, което се опитваме да създадем като общностна просвета. Понякога се случва да споделяме на състезателите: " Бъдете културни ", " Бъдете положителни ", " Бъдете разбиращи по отношение на съперниците си ", " Бъдете постоянно по-добрата част от младежта, с цел да може да сте тази светлина, която стимулира хората да се развиват ".

Съдиите са хора с повече опит, т.е  те знаят по какъв начин се случва едно съревнование, знаят какво се търси в дебатите като критерии за оценяване, т.е., къде би трябвало да са логическите връзки, къде да се съпоставят причините и съдиите значително са един тип стълба, посредством който можем са създадем тази спортна игра, показа Николай Ангелов, основен арбитър на надпреварата. 

В звуковия файл можете да чуете изявлението на Веселина Миланова с  Румен Маринов и Николай Ангелов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР