Националното агенция за транспортна безопасност на САЩ (National Transportation Safety

...
Националното агенция за транспортна безопасност на САЩ (National Transportation Safety
Коментари Харесай

Откриха откъсналия се панел на Boeing 737 в заден двор, тежал 27 кг

Националното организация за транспортна сигурност на Съединени американски щати (National Transportation Safety Board - NTSB) съобщи късно в неделя, че " основният изчезнал съставен елемент " от самолета Boeing 737 MAX 9 ( " Боинг 737 Макс 9 " ) на Alaska Airlines ( " Аляска еърлайнс " ), направил спешно кацане, е бил открит в задния двор на крайградска къща, заяви Reuters.

Панел от фюзелажа отляво на самолета на самолетната компания се откъсна по време на полет в петък след политане от Портланд, Орегон, на път за Онтарио, Калифорния, разхерметизирайки самолета и принуждавайки водачите да се върнат и да кацнат -  безвредно, с всички 171 пасажери и шестима членове на екипажа.

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (Federal Aviation Administration - FAA) в събота подреди краткотрайно приземяване на 171 самолета Boeing MAX 9, на които е инсталиран същия тип панел, чийто тегло е към 27 кг. Въпросният панел покрива спомагателна врата за излаз, употребена основно от нискотарифните самолетни компании.

Инцидентът още веднъж сложи Boeing под лупа, до момента в който чака узаконяване на своя по-малък MAX 7, както и на по-големия MAX 10, който идва на живот, с цел да се конкурира с основен модел Airbus (Еърбъс).

През 2019 година авиационните управляващи по света " замразиха " за 20 месеца самолетите MAX, откакто произшествия в Етиопия и Индонезия, свързани с неприятно планиран програмен продукт в пилотската кабина, погубиха общо 346 души.

Откъсналият се панел беше открит в неделя от преподавател в Портланд, разпознат единствено като " Боб ", който го намерил в задния си двор, сподели председателката на NTSB Дженифър Хоменди.

" Чули са тропот ", сподели Хоменди, имайки поради водачите, които бяха разпитани от следователите.

" Комуникацията е била сериозен проблем... Описаха случилото се като безпорядък. "

Хоменди сподели още, че записващото устройство в пилотската кабина е " празно " - не съдържа нужната информация, защото се е наложил презапис. Тя отново прикани регулаторите да наложат преоборудване на съществуващите устройства, тъй че да записват 25 часа, повече от двата часа в този момент.

По-ранни проблеми с налягането

Хоменди посочи, че алармените светлини за щета на автоматизираното херметизиране на същия аероплан са алармирали на 7 декември, 3 януари и 4 януари, само че не е ясно дали това има някаква връзка с последния случай. 

Базираният в Сиатъл транспортьор сподели по-рано в отговор на въпроси по отношение на тези предупредителни светлинни сигнали, че записите в системата за херметизация на самолета са били типичните за комерсиалната авиация, употребяваща огромни самолети.

Авиокомпанията означи, че " е била осъществена оценка на записите и решение е взето, според утвърдените процедури за поддръжка и в цялостно сходство с всички използвани разпореждания на FAA ".

Alaska Airlines добави, че съгласно политиката си лимитира дългите полети над вода на самолети, преминали многократна поддръжка на някои от системите, което не се изисква от FAA.

Авиокомпанията заяви, че нощес е отменила 170 полета, което е засегнало близо 25 000 пасажери, откакто по разпореждане на FAA бяха спрени от полет всички 171 самолета " Боинг 737 Макс 9 " за осъществяване на инспекции. Превозвачът добави, че чака още обилни анулирания на полети през първата половина на тази седмица.

Приземени самолети

FAA съобщи в неделя, че засегнатият флот от самолети Boeing MAX 9, в това число тези, експлоатирани от други превозвачи като United Airlines ( " Юнайтед Еърлайнс " ), ще остане партерен, до момента в който регулаторът не се убеди, че са безвредни.

United приземи своите 79 MAX 9s, като анулира 230 полета в неделя, или 8% от плануваните пътувания.

Първоначално FAA сподели в събота, че нужните инспекции ще лишават четири до осем часа, което накара мнозина в промишлеността да предположат, че самолетите могат доста бързо да се върнат в употреба.

Но критериите за инспекциите към момента не са контрактувани сред FAA и Boeing, което значи, че самолетните компании към момента не са получили подробни указания, обявиха специалисти, осведомени с въпроса.

Alaska Airlines да вземем за пример сподели късно в неделя, че към момента не е получила указания от Boeing.

FAA би трябвало да утвърди първо критериите за инспекция на Boeing, преди да ги извърши.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР