Национално представителните работодателски организации настояват за частния сектор да бъдат

...
Национално представителните работодателски организации настояват за частния сектор да бъдат
Коментари Харесай

Работодателите пак искат отмяна на надбавките за стаж, били незаконни

Национално представителните работодателски организации упорстват за частния бранш да бъдат анулирани като противозаконни надбавките към заплатата, които зависят само от прослужените години. Причината е, че такава надбавка не е планувана в Кодекса на труда, а единствено в разпоредба на Министерския съвет.

Четирите съюза - Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, стопанската камара и търговско-промишлената палата, молят публично за това с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет.

Надбавките за прослужено време (т. нар. класове) са регламентирани в разпоредба на Министерския съвет. Според нея за всяка година трудов стаж след първата служащият би трябвало да получава най-малко 0.6% от заплатата си.

В писмото си работодателските съюзи се базират на конституцията, съгласно която служащите имат право на хонорари за труда си по ред, избран със закон, а не с разпоредба. Те напомнят позицията си, че трудовото законодателство е остаряло, а надбавката е в интерес на по-дълго работилите, което не постоянно регистрира персоналния принос на съответния човек.

" В взаимозависимост от разликите в характера и организацията на труда и персоналните качества и мотивация разликите в постигнатите самостоятелни трудови резултати от младите и от дългогодишни служащи и чиновници могат да бъдат обилни В редица случаи те не зависят директно от разликата в добития професионален стаж и трудов опит. Съответно за немалка част от икономическите действия заемани длъжности, специалности и специалности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат незадоволителни, с цел да компенсират интереса, трудовата мотивация, силата, иновативността и продуктивността, присъщи за началото на трудовата кариера на младите служащи и чиновници ", пишат работодателските съюзи. Темата беше повдигната от тях за следващ път в средата на лятото и подкрепена тогава от вицепремиера Валери Симеонов, който ръководи тристранния съвет. След като синдикатите реагираха остро, Симеонов посочи, че е изказал персонална позиция и концепцията спря да се разяснява.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР