Националният статистически институт (НСИ) няма да внася предложение до Министерски

...
Националният статистически институт (НСИ) няма да внася предложение до Министерски
Коментари Харесай

НСИ няма да удължава преброяването

Националният статистически институт (НСИ) няма да внася предложение до Министерски съвет за ново удължение на преброяването на популацията, въпреки че все още са преброени единствено 75% от популацията. Финалният период за физическото броене по домовете изтича на 10 октомври. Съществува обаче риск в идващите 5 дни до края на преброяването да не бъдат обхванати 100% от популацията на България, призна във вторник ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски на брифинг.

Заради пандемията е налице отлив от преброители, регистриран е първи случай на пукотевица с газов револвер по преброител в пернишкото село Ярджиловци.

Рисковете

“Ако темповете, с които се преброява се запазят, то доста мъчно може да подсигуряваме, че ще обхванем 100% от популацията. Национален статистически институт не е внасял предложение за удължение на преброяването, тъй като от удължаването на електронното броене установихме, че даже в края на новия период нямаше увеличена интензивност, въпреки че се опасявахме от бум”, уточни Цветарски.

Срокът за онлайн броене изтичаше на 17 септември, само че бе продължен до края на септември поради провал на акцията, траял цели 3 дни. Вследствие на това срокът за физическото броене също бе продължен от 3 октомври до 20 часа на 10 октомври.

Друга причина да не се подхваща удължение на периода на преброяването по домовете, който изтича на 10 октомври, е, че данните се събират към 7 септември, а с сходно удължение преброяването доста се отдалечава от закрепената дата и в последна сметка събраната информация при серия от удължавания може да се окаже неточна.

Преброени са близо 75% от популацията

Последните данни демонстрират, че все още са преброени 74.8% от популацията. Физически преброители са попълнили анкетни карти за 2.77 млн. българи, а други над 2.40 млн. са употребявали онлайн преброяването.

Най-висок е процентът на преброените в областите Видин, Монтана и Кюстендил. Там са регистрирани 36 общини с над 93% преброени. В 36 общини преброените са под 60%, като те са главно в областите Бургас, Пазарджик, София област, Стара Загора и Сливен.

В столицата най-вече са преброени в Панчарево, Красна поляна и Банкя, а най-зле, под 3% - в регионите " Средец ", " Студентски " и " Триадица "

Пандемията отхвърля преброителите

В София не ни доближават към 600 преброители, те би трябвало да преброят 1300 сектора, сподели още Цветарски. Причината е, че пандемията отхвърля част от тях.

Общо 40 центрове за броене на територията на страната, в това число и в София, са разкрити и те може да бъдат посетени от жителите, които към момента не са посетени от преброители, сподели още Цветарски. Наред с това преброителната карта може да се изтегли от уеб страницата на преброяването и който желае може да я попълни и да я изпрати по имейл, пощата или на място в Национален статистически институт.

Цветарски посочи, че не е нужно жителите да търсят преброителите за предаване на 15 цифрения код, който се генерира след онлайн броене. Преброителите ще ги посетят на адрес и то единствено, в случай че има някакво противоречие.

Стреляли по преброителка с газов револвер

Шефът на Национален статистически институт описа за посягане против преброител, случило се в пернишкото село Ярджиловци. Там в неделя следобед преброителка посетила следващия дом. За нейна изненада мъж от семейството я заплашил и даже създал изстрел с газов револвер. Полицията е известена за случая, разговаряла е с дамата и с кмета на селото. " Тези случаи са недопустими”, сподели Цветарски и посочи. че Министерство на вътрешните работи през цялото време на преброяването е сътрудник на института.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР