Националният отбор по баскетбол излиза в ключов мач от предварителните

...
Националният отбор по баскетбол излиза в ключов мач от предварителните
Коментари Харесай

НА ЖИВО: България - Португалия 82:67, феноменални изяви на Везенков и Костов

Националният тим по баскетбол излиза в основен мач от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски одобряват Португалия в пряк мач за първото място в групата. Срещата в " Арена Ботевград " стартира в 18:00 часа. Gong.bg ще наблюдава най-интересното от срещата. 

В момента обстановката в групата е следната - единствено тимът, приключил на първото място, се класира за същинските квалификации, до момента в който идващите два отбора играят спомагателни пресявки през лятото. България е на втора позиция с актив от 4-1, до момента в който Португалия е водач с 5-0. За да си обезпечат първото място, " лъвовете " би трябвало да реализират победа с над 10 точки, защото точно с толкоз изгубиха гостуването си в Коимбра през ноември, когато бяха победени със 78:88.

Добрата вест за Росен Барчовски е, че ще може да разчита на огромната звезда на българския и европейски баскетбол Александър Везенков. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Първият панер в срещата осъществя Александър Везенков, извеждайки нашите напред с 2:0. Домакините заложиха на нападателна отбрана в началните минути, на която португалците нямаха отговор. Последва и тройка на Везенков за 5:0. Едва три минути след началото на мача Португалия съумя да осъществя посредством Брито. Диого Вентура и Костов осъществя за 7:4. Минута и половина преди края на частта Везенков изравни с тройка за 13:13, като това беше негова 11-а точка в мача досега. Португалия още веднъж излезе напред след четири следващи поредни наказателни удари, които бяха осъществени от Траванте Уилямс и Рафаел Лишбоа. С точна пукотевица от зоната за три точки на Иван Алипиев " лъвовете " изравниха за 19:19 в края на първата четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Ниската ефикасност продължи и при започване на втората четвърт. С точна пукотевица на Павлин Иванов " лъвовете " поведоха с 23:22, а точна пукотевица на Чавдар Костов от зоната за три точки при транзиция даде четири точки задатък на нашите. Гостите взеха спиране, след което Владислав Войцо осъществя тройка, а Уилямс осъществя два наказателни удара за 26:27. " Трикольорите " си изравниха след с панер на Коди Милър-Макинтайър. Нова тройка на Войцо обаче принуди Росен Барчовски да вземе спиране. 

Последваха замяна на кошове посредством Везенков и Кейрош, а България се приближи до точка от своя противник след два точни наказателни удара на Симеон Лепичев - 32:33. Везенков осъществя след страховит пробив, а по-късно добави и един углавен удар за 35:35. Феноменалните изяви на Везенков продължиха с тройка за ново тъждество 38:38. 63 секунди преди края на полувремето Чавдар Костов също осъществя от тройката за 41:38. Осем секунди преди края Павлин Иванов вкара за 43:40. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Второто полувреме стартира със страхотна отбрана на Везенков, а при последвалата офанзива Чавдар Костов беше фаулиран при опит за пукотевица. Гардът обаче съумя да вкара единствено единия от наказателните удари. Наказателната акция на Везенков продължи и при започване на третата част. Крилото направи страховит пробив за шест задатък за България - 46:40. Португалия върнаха един панер посредством Вентура, само че по-късно страхотна битка в офанзива на Везенков и панер за 48:42. Поредна тройка на Костов изведе нашите със 7 напред - 53:46. Страхотното показване на Костов не спря дотук. Гардът направи пресечка, получи от Йордан Минчев и с шеметна забивка вкара за 55:47, а също така беше и фаулиран. 

Коди Милър-Макинтайър също влезе в темп и вкара шест следващи точки, а гостите дадоха отговор с тройка на Вентура за 62:52. Костов като че ли нямаше спирка в тази част. Първо вкара два наказателни удара, а по-късно пресече пас на гостите и осъществя единадесетата си точка след подновяването на играта. Минута преди края Иванов стреля от тройката, само че не сполучи. Милър-Макинтайър обаче сподели забележителен атлетизъм и вкара при добавката. Точни два наказателни удара на Везенков дадоха задатък от 13 точки на България - 70:57. Един осъществен углавен удар на Лишбоа оформи крайното 70:58 след 30 минути игра. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Последният интервал стартира с тройка на Иванов. Кейрош обаче небрежно върна трите точки за 73:61. Уилямс осъществя пукотевица от междинна отдалеченост, а българите си върнаха задатъка от 13 точки след тройка на Димитър Димитров. Три сполучливи опита от наказателната линия на Везенков изведоха България напред с 14 точки, само че битка в офанзива на Вентура и панер смъкна преднината ни до 12. Канонадата от тройката на " лъвовете " обаче като че ли нямаше край и Иванов още веднъж порази мрежичката - 82:67. 

БЪЛГАРИЯ: Коди Милър-Макинтайър, Чавдар Костов, Симеон Лепичев, Йордан Минчев, Александър Везенков.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР