Националният отбор на Република Южна Африка спечели за четвърти път

...
Националният отбор на Република Южна Африка спечели за четвърти път
Коментари Харесай

Република Южна Африка спечели световната титла по ръгби

Националният тим на Република Южна Африка завоюва за четвърти път международната купа по ръгби.

Във финала на десетото международно състезание пред над 80 000 фенове на " Стад дьо Франс " в Сент Дени (Франция) Южна Африка победи трикратния международен първенец Нова Зеландия с 12:11.

Спрингбокс не направиха нито едно есе в мача и означиха всичките си 12 точки през първото полувреме, само че демонстрираха брилянтна дисциплинираност, което им донесе отбрана на купата от 2019 година. Ол Блекс могат да съжаляват, че не стигнаха до успеха, само че това бе обуславано и от обстоятелството, че тимът игра близо час в понижен състав.

Мачът стартира нервно за считания за лек любимец отбор на Нова Зеландия. Още във втората минута Ол Блекс останаха краткотрайно с човек по-малко. Шанън Фризел получи жълт картон, откакто се стовари върху крайници на талоньора на Спрингбокс Мбонги Мбонамби. Мбонамби напусна игра контузен, до момента в който Фризел се насочи към страничната линия, с цел да изтърпи десетминутното си наказване.

Южна Африка употребява числения си превес и след два осъществени наказателни удара от Андре Полард поведе с 6:0.

В средата на първата част двата тима си размениха по още три точки посредством Ричи Мо`унга и още веднъж Полард, с цел да пристигна един от основните моменти в мача. В 27-мата минута капитанът на новозеландците Сам Кейн получи червен картон поради влизане с рамо в челюстта на Джеси Крил.

Първоначално британският арбитър Уейн Барнс сподели единствено жълт картон на Кейн, само че след ревизиране от видео арбитрите наказването беше нараснало. Това бе първият червен картон в историята на финалите на международни шампионати и остави Нова Зеландия в понижен състав до края на дуела.

До полувремето " мъжете в черно " въпреки всичко резервираха изоставането си единствено шест точки и на почивката резултатът бе 12:6 в интерес на защитаващите купата си южноафриканци.

В началото на второто полувреме капитанът на " антилопите " Сия Колиси също видя жълтия цвят на картона поради влизане с рамо в главата на Арди Савеа. Така за идващите 10 минути и двата тима се оказаха с по 14 души на терена и това даде преимущество на представителите на Океания.

В 54-тата минута пристигна и най-спорната обстановка в мача. Нова Зеландия стигна до есе посредством Аарън Смит, само че то бе анулирано, защото при започване на офанзивата Арди Савеа изпусна топката напред. Тъй като това се случи при осъществяване на тъч, новозеландците получиха право да изпълнят углавен удар.

Малко след него те въпреки всичко стигнаха до есе, което да бъде зачетено. Боудън Барет с известна доза шанс се добра до топката след пас на Марк Теле`А и я заложи в края на точковото поле.

При осъществяването на спомагателния удар Ричи Мо`унга не съумя да уцели вратата на южноафриканците и по този начин " антилопите " останаха напред в резултата с 12:11.

В 72-рата минута пристигна различен основен миг в мача - един от най-хубавите в състава на южноафриканците Чеслин Колби получи жълт картон за тенденциозен пас напред, което още веднъж остави двата отбора с по 14 играчи. Нова Зеландия пък получи право да извърши углавен удар, само че от 49 метра Джорди Барет също не съумя да прекара топката сред гредите.

До края на мача двата тима се бяха захапали в доста здрава борба, само че нови точки не бяха маркирани и триумфът бе за отбора от Африка.

За южноафриканците това е четвърти извоюван край при четири участия в мача за купата, а отборът завоюва и всеки от трите си елиминационни мача с разлика от тъкмо една точка.

Победителите бяха наградени персонално от президента на Франция Еманюел Макрон и президент на Южна Африка Сирил Рамафоса.

В мача за бронзовите медали Англия победи Аржентина с 26:23.
 Юнаци! Националите ни по ръгби победиха Израел
Юнаци! Националите ни по ръгби победиха Израел

Това бе втори следващ триумф на отбора ни след успеха над Малта с 23:14
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР