Националният отбор на Китай продължава доминацията си в първото издание

...
Националният отбор на Китай продължава доминацията си в първото издание
Коментари Харесай

Китай е първият финалист в Онлайн купата на нациите по шахмат

Националният тим на Китай продължава превъзходството си в първото издание на шахматния шампионат Онлайн купа на нациите и два кръга преди края си обезпечи присъединяване във финала.

В четвъртия ден на шампионата китайците записаха нови две победи. В седмия и осмия кръг те се постановиха с по 2,5:1,5 точки над сборния тим на Европа и над Русия. Срещу европейския отбор воин за китайците бе Ю Яни, който на трета дъска с белите фигури надви над поляка Ян-Кжищоф Дуда, до момента в който против руснаците триумфа на четвърта дъска донесе някогашната международна шампионка Хоу Ифан, която се оправи с Александра Горячкина.

С двете си победи китайците събраха общо 15 точки от 16 вероятни, като досега имат седем победи и единствено едно тъждество.

Към второто място, което също дава право на присъединяване във финала, се запъти отборът на Съединени американски щати, който в днешния ден реализира две победи и събра 11 точки. Американците победиха с 2,5:1,5 точки Русия след триумф на Хикару Накамура над Ян Непомнящи на първа дъска, а по-късно се постановиха с 3:1 над сборния тим на Света. В този мач успехите донесоха Фабиано Каруана и Уесли Со на втора и трета дъска. Тимът на Съединени американски щати обаче ще има сложна задача да отбрани втората си позиция в утрешните последни два постоянни кръга, в които среща поредно намиращите се на първо и трето място тимове на Китай и Европа.

Европейският отбор, който до през вчерашния ден заемаше втората позиция, загуби почва под краката си и откакто добави единствено една точка към актива си от равенството 2:2 с Индия към този момент има 10 или с една по-малко от Съединени американски щати.

Първото издание на Онлайн Купата на нациите по шахмат се организира от 5 до 10 май, като участниците от шестте тима играят от домовете си. Всеки тим се състои от шестима шахматисти (четирима титуляри и две резерви), като всеки отбор би трябвало даима най-малко по две дами в състава си.
Общият награден фонд на шампионата е 180 000 $.

Резултати от четвъртия ден на Онлайн купата на нациите по шахмат:

Седми кръг:
Съединени американски щати - Русия 2,5:1,5
Индия - Света 2,5:1,5
Китай - Европа 2,5:1,5

Осми кръг:
Русия - Китай 1,5:2,5
Европа - Индия 2:2
Света - Съединени американски щати 1:3

Класиране:
1. Китай - 15 точки
2. Съединени американски щати - 11
3. Европа - 10
4. Индия - 5
5. Русия - 5
6. Света - 2
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР